Felemelnék az oroszok az alkoholvásárlás korhatárát

Szerző: Illés Gergő
2018.12.14. 19:33

Csak 21 éves kortól lehetne piát vásárolni a világ egyik legiszákosabb országában!

Felemelnék az oroszok az alkoholvásárlás korhatárát

21 évre emelné az alkoholvásárlás korhatárát az orosz Egészségügyi Minisztérium – írja a Moscow Times az egészségügyi tárca pénteki bejelentése alapján.

Vannak pozitív példák

Tatjána Golikova miniszterelnökhelyettes bejelentette, 2019 februárjában „Demográfia” néven nagyszabású kormányprojekt kerül ismertetésre, melynek célja az oroszok egészségének 2024-ig történő javítása. Ennek a része lesz az alkoholos italok megvásárlására vonatkozó korhatáremelés is.

„Számos példa létezik a FÁK-tagállamokban arra vonatkozólag, mikor az alkoholos termékek korhatárát 19, 20, vagy 21 évre növelték. Minden lehetőséget meg fogunk fontolni” – mondta Golikova még szeptemberben.

És hogy miért is van minderre szükség? „Fiatal korban az alkohol nemcsak az egészséget, de a viselkedést is befolyásolja, valamint hatással van a jövőbeli alkoholfogyasztási szokásokra is” – idézte az Interfax orosz hírügynökség az egészségügyi tárca egyik szóvivőjét pénteken.

Már nem is olyan iszákosak az oroszok?

A hivatalos statisztikák szerint 2009 és 2016 között harmadával esett vissza az alkoholfogyasztás Oroszországban. A fogyasztóvédelemmel foglalkozó Roszpotrebnadzor új minimumárakat határozott meg az alkoholos italok számára, valamint hirdetési tilalmat és eladási korlátozásokat is bevezetett, ennek is betudható a csökkenés.

Oroszország még így is az élmezőnyben van az alkoholfogyasztást tekintve:

a Világbank 2016-os adatai alapján egy átlag 15 év fölötti orosz évi 11,7 liter tömény szeszt fogyaszt el.

Ez még mindig kevesebb, mint a még oroszoknál is iszákosabb litvánok (15 liter), csehek (14,4 liter), vagy németek (13,4 liter) adatai, de a listán elfoglalt pozíció így is előkelő. Magyarország sincs sokkal lemaradva, egy átlag magyar évi 11,4 liter tömény szeszt borít le.

Az orosz állami VCIOM közvéleménykutató szerint az oroszok 78 százaléka egyetért az alkoholvásárlás korhatárának 18-ról 21 évre emelésével.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek