Eldőlt: Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa 2023-ban

Szerző: Bakó Bea
2018.12.14. 16:56

Debrecent és Győrt ütötte ki a döntőben Veszprém, ami a balatoni régióval közösen pályázott a címre. A brexit miatt Veszprém lesz az egyedüli kulturális főváros 2023-ban.

Eldőlt: Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa 2023-ban

Három magyar város, Debrecen, Győr és Veszprém között dőlt el a 2023-as Európa kulturális fővárosa cím pénteken az utóbbi javára. Veszprém a balatoni régióval közösen pályázott a címre. Veszprémben eddig is volt szép belváros és kulturális programok, például az Utcazene Fesztivál és a Veszprémfeszt, a pályázatukban pedig a balatoni régió bevonását ígérték a fejlesztésekbe, és azt, hogy a nyári mellett a téli szezont is megnyomják.

Általában két (kivételesen három) uniós vagy tagjelölt ország városa nyeri el a címet: a 2023-as EKF-nél a britekkel lettünk volna párban, de számukra a brexittel együtt ez is a kútba esett.

A szakértői bizottság pénteki döntésének figyelembevételével a magyar kormánya hozza meg a hivatalos döntést.

Magyarország az uniós csatlakozás óta egyszer adott kulturális fővárost Európának, 2010-ben Pécset, bár az a projekt sajnos többnyire felemás sikerű építkezésekben és köztéri beruházásokban nyilvánult meg a kulturális és szellemi tőke bevonzása, kiszélesítése helyett.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek