Kik tüntettek a rabszolgatörvény ellen? Megmondja egy kutatás

Szerző: Pintér Bence
2018.12.14. 13:40

Baloldaliak? Vidékiek? Diplomások? Készült egy kutatás a múlt szombati rabszolgatörvény-ellenes budapesti tüntetéséről.

Kik tüntettek a rabszolgatörvény ellen? Megmondja egy kutatás

Kutatást készített Mikecz Dániel vezetésével az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete a múlt szombati rabszolgatörvény elleni tüntetésről, ahol száz véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg.

A gyorsjelentés szerint a válaszadók 56 százaléka volt férfi, 44 százaléka nő. A fővárosi helyszín nem riasztotta el a más településeken lakó tüntetőket, ugyanis csak a résztvevők 55 százaléka volt budapesti. A tüntetők 56 százaléka rendelkezett legalább főiskolai oklevéllel.

A megkérdezettek 18 százaléka vett részt szakszervezet munkájában a kérdést megelőző egy évben.

A politikai pártok mozgósítását mutatja ugyanakkor, hogy 13 százalék volt a politikai pártban, szervezetben aktívak aránya.

A választásokon túli politikai részvétel tekintetében a petíciók aláírása, valamint a tüntetés a leggyakoribb aktivitási forma, amit a válaszadók használnak. Legtöbben korábban a CEU-s tüntetéseken, a Tanítanék Mozgalom tüntetésein vagy a választások utáni tüntetéseken vettek részt.

A többség nem volt biztos benne, hogy a tüntetés elérheti a célját, a rabszolgatörvény visszavonását,

abban viszont 69 százalék egyetértett, hogy a társadalmi szolidaritás megteremtésében hasznos lehet a szombati demonstráció.

A válaszadók politikai önbesorolását tekintve döntően baloldaliak voltak (61 százalék), negyedük vallotta, hogy inkább középen áll.

Mikecz Dánielék kutatása itt olvasható.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek