Idén nem bulizhatnak az újságírók a Fehér Házban

Szerző: Illés Gergő
2018.12.13. 18:29

Trump lefújta az évtizedes hagyományokra visszatekintő karácsonyi újságírói bulit, az ok az elnök a médiával ápolt viharos viszonya lehet.

Idén nem bulizhatnak az újságírók a Fehér Házban

Csütörtökön lemondta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban a média képviselői számára évente megtartott karácsonyi partit – írja a Fox News. A Trumppal egyébként szimpatizáló csatorna azt is hozzátette,

a több évtizedes hagyományokra visszatekintő karácsonyi sajtó-parti lemondása az elnök a nagyobb hírcsatornákkal és újságokkal való viharos kapcsolatára is visszavezethető.

Pedig a washingtoni sajtó képviselői számára az összejövetel minden évben kivételes alkalom volt, sokan még New Yorkból is elrepülnek a fővárosba, hogy tiszteletüket tehessék a Fehér Házban. Volt, hogy az esemény olyan nagyra nőtt, hogy két partit is kénytelenek voltak szervezni, egyet a televízióadók, egyet pedig a printlapok képviselői számára.

Az est fénypontja a különleges ételeken túl hagyományosan az, mikor a meghívottak az elnökkel és a First Ladyvel pózolhanak egy közös fotó erejéig, valamint a karácsonyfa előtt egy pár szót is válthatnak.

Már tavaly is érezhetők voltak a feszültségek a sajtó és Trump között, akkor már a közös képek elmaradtak. Ráadásul több amerikai újságíró is kritizálta, hogy egy pár fekete, illetve az LGBT-közösséghez tartozó újságíró nevét is lefelejtették a meghívottak listájáról.

A CNN az egész tavalyi eseményt bojkottálta „az elnök a sajtószabadság elleni támadásai miatt”.

Ugyanakkor akkor a partit még megtartották: az elnök feleségével együtt egy rövid köszöntőt is mondott a sajtó munkatársainak. Idénre az újságírók és Trump viszonya azonban még kiélezettebbé vált, az elnök sokszor „fake newsként”, vagy épp a „nép ellenségeként” hivatkozott egyes orgánumokra. Az ellentét leginkább abban csúcsosodott ki, mikor novemberben Jim Acostától, a CNN újságírójától a Fehér Ház bevonta a belépésre feljogosító igazolványát. 

A Fehér Ház Trump csütörtöki bejelentése előtt egyébként nem jelezte, hogy lefújnák a karácsonyi partit, így ez többeket is meglepetésként ért.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek