Nem akarunk Párizst Moszkvába – mondta Putyin arról, hogy miért csuktak le egy 77 éves orosz aktivistát

Szerző: Illés Gergő
2018.12.12. 19:56

Lev Ponomjarov 77 éves emberi jogi aktivista emiatt nem tudott elmenni barátja temetésére, melyen még maga Putyin is tiszteletét tette.

Nem akarunk Párizst Moszkvába – mondta Putyin arról, hogy miért csuktak le egy 77 éves orosz aktivistát

Az erőszakba forduló párizsi „sárgamellényes” tüntetésekkel magyarázta kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök azt, hogy miért volt szükség egy 77 éves emberi jogi aktivista bebörtönzésére – írja a Moscow Times.

Múlt héten a moszkvai kerületi bíróság 25 nap börtönre ítélte Lev Ponomarjovot, mivel a hatóságok szerint a férfi egy extremizmus miatt letartóztatott csoport támogatásáért szeretett volna tüntetést összehívni. Később a 77 éves férfi büntetését 16 napra mérsékelték. A férfi kedden kezdte meg börtönbüntetését, így viszont nem tudott jelen lenni a szintén emberi jogi aktivista barátja, Ljudmila Alexejeva temetésén – melyen egyébként maga Putyin is a tiszteletét tette.

„Nem akarunk a párizsiakra emlékeztető eseményeket, ahol feltörik a macskaköves járdákat, és mindent felgyújtanak” – mondta az orosz elnök az elnöki emberi jogi tanács keddi ülésén, mikor Ponomarjov letartóztatásáról kérdezték.

Mindezt azután nyilatkozta, hogy Nyikolaj Szvanyidze történész az ülésen Putyin szemére olvasta, hogy „szégyen és gyalázat”, hogy Alexejeva temetésének napján, és Alekszandr Szolzsenyicin író 100 éves születésnapján Ponomarjov börtönben van.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek