Isztambulban már műanyagpalackokkal is lehet fizetni a tömegközlekedésért

Szerző: Illés Gergő
2018.12.12. 18:33

Az automatákba bedobott palackok a tömegközlekedésre használható univerzális kártya egyenlegét gyarapítják.

Isztambulban már műanyagpalackokkal is lehet fizetni a tömegközlekedésért

Egy kísérleti projekt keretében már kiürült műanyagpalackokkal is fizethetnek az isztambuliak a tömegközlekedésért – írja az AFP hírügynökség. A projekt keretében a már három metróállomásra kihelyezett automaták

kiürült műanyagpalackokat is elfogadnak a jegyvásárláshoz, illetve a városi tömegközlekedéshez univerzálisan használható Isztambul-kártyák feltöltéséhez.

Mindezzel a város azt akarja elérni, hogy elterjedjen a Törökországban eddig nem túl jellemző újrahasznosítás. Nagy kockázatot mindenesetre az önkormányzat sem vállalt: egy palack leadása az automatánál 0,03 lírát jelent, vagyis egy ingyenes utazáshoz 87 palackot kéne leadni. A sztorihoz szomorú adalék, hogy Isztambultól eltérően Budapestnek nemhogy ilyen projektje, de még univerzális elektronikus jegyrendszere sincsen, hogy miért, arról az Azonnali is írt már.

Egy helyi lakos kifejti, ma már minden nap ide hordja a műanyagpalackokat, amiket korábban csak a szemetesbe hajított ki. Bár még csak három metróállomáson állnak az újrahasznosítást propagáló automaták, a török város tisztségviselői tovább tervezik terjeszteni a programot. 

Törökország a 180 vizsgált országból jelenleg a 108. helyet foglalja el a 2018-as a Yale Center for Environmental Law and Policy Környezetvédelmi Teljesítmény Index (EPI) felmérésében. A legkörnyezetbarátabb ország a felmérés szerint Svájc, Magyarország pedig a 43. helyen áll.

A törököknél óriási gondot jelent a szemét, illetve az újrahasznosítás hiánya: évente 31 millió tonna hulladék képződik, ebből ugyanakkor csak 11 százaléknyit hasznosítanak újra.

„A célunk az, hogy az összes szemét 35 százaléka öt éven belül legyen újrahasznosítva. Ez még mindig kevés, de hiszünk a további fejlődésben” – mondta az AFP-nek Oya Guzel egy szemétgazdálkodással foglalkozó török alapítvány képviselője. „Átlagosan 12 percig használunk egy műanyagzacskót, vagyis 12 perc után a zacskó szemétté válik” – tette hozzá.

A hírügynökségnek Isztambul önkormányzata elárulta: az összes, nem újrahasznosított szemét 61 százalékát elégetik, hogy abból elektromosságot termeljenek, de még mindig 28 százalék marad felhasználás nélkül.

Egyelőre a zöld politika nem valami domináns a Recep Tayyip Erdoğan-vezette Törökországban, ugyanakkor a helyzet lassan megváltozni látszik. Januártól kezdve a boltokban nem lesznek többé ingyenes műanyagzacskók, azokért az európai gyakorlatnak megfelelően kötelező lesz majd fizetni. Egy átlagos török jelenleg évi 440 műanyag zacskót használ el, 2025-re ezt a számot szeretnék 40-re csökkenteni.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek