A Momentum nem tárgyal Puzsérral, aki szerint ez az SZDSZ legsötétebb napjait idézi

Szerző: Hutter Marianna
2018.12.10. 13:17

Miért nem tárgyal Puzsér Róberttel a főpolgármester-jelöltségéről a Momentum? Hogyan áll a kérdéshez a Jobbik, és jó-e, hogy elvette a párt identitását Vona Gábor? Mennyit ad bele az LMP Puzsér kampányába? Ez is kiderült Puzsér hétfői sajtótájékoztatóján.

A Momentum nem tárgyal Puzsérral, aki szerint ez az SZDSZ legsötétebb napjait idézi

Rosszul állnak a tárgyalások a Momentummal, nem hajlandóak velem egy asztalhoz ülni – erről beszélt Puzsér Róbert az Azonnali azon kérdésére hétfőn, hogy hogyan állnak a tárgyalásai a Momentummal és a Jobbikkal a jövő évi főpolgármesteri választások kapcsán. A főpolgármester-jelölt – aki mögé az LMP szombaton állt be hivatalosan is – azzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, hogy bejelentse:

szeretne a Jobbik, a Momentum és az LMP közt konszenzust teremteni és centrumot képezni, de ha ez nem megy, akkor majd megteremti azt a szavazóikkal.

Arról is beszélt, szeretné, ha legalább még egy párt támogatná a jelöltségét a Jobbik vagy a Momentum közül, mert akkor kiszélesíthetik és elmélyíthetik az együttműködést, kölcsönös vállalásokat tehetnek egymásfelé nyilvánosan is. Ám Puzsér mindenképpen elindul a főpolgármesteri székért, még akkor is, ha az LMP marad a pártok közül az egyetlen támogatója.

Nem mond le a tárgyalásról

Puzsér szerint ő annyi indoklást kapott a Momentumtól azzal kapcsolatban, hogy nem ülnek le vele tárgyalni, hogy nekik

nem vele, hanem a jelenlegi főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal és a Fidesszel van dolguk.

A főpolgármester-jelölt szerint ha a Momentum találkozna vele és azt mondaná, hogy ő jó nem jelölt és a programja sem az, akkor ő azt maradéktalanul elfogadná.

„De az, hogy nem hajlandóak velem leülni egy asztalhoz, az SZDSZ legsötétebb napjait idézi.”

Hozzátette: ő nem fog lemondani arról a továbbiakban sem, hogy leültesse tárgyalni a momentumosokat.

Vona jól tette, hogy elvette a Jobbik identitását

A Jobbikkal kapcsolatban Puzsér arról beszélt, velük zajlanak tárgyalások, de szerinte a magát szélsőjobbról jobbközépre átpozícionáló párt bénult, „mint valakik, akik eldobták az identitásukat, de semmi új nincs a helyében”. Puzsér szerint ő kínál valamit, amiről úgy érzik a jobbikosok, hogy nem a sajátjuk, de közben a Jobbik már a saját gyökereit sem érzi a sajátjának.

„Az egyik identitást elvette Vona Gábor, a másikat pedig Puzsér Róbert még nem adta oda.”

Később Vona Gábor kapcsán megjegyezte: ő egy centrum felé vezető pályára állította a Jobbikot, nagyon helyesen tette, hogy megfosztotta a pártot az identitásától. „Azért az identitásért nem kár, ezt ne pejoratívan értsék, annak az identitásnak a Mi Hazánkban van a helye, a Jobbiknak meg a centrumban.” Puzsér azt mondta, segíteni fog a Jobbiknak megtalálni a jobbközép-identitást.

Hogy az LMP anyagilag is fogja-e támogatni a kampányát, arra Puzsér úgy válaszolt: erről még nem volt szó köztük, ő a költségvetésüket közösségi finanszírozással szeretnék megteremteni úgy, hogy a pénzek ne hozzájuk, hanem egy függelten szervezet, például a Transparency International vagy az Átlátszó.hu számlájára fussanak be. Fontos feltétel, hogy százezer forintnál nagyobb összeget nem fogadnának el senkitől, a pártoktól sem, mert nem kívánnak szolgálatot tenni senkinek sem az adományokért cserébe.

„Bevallom őszintén, én egy fillérre sem számítok az LMP-től” – összegezte Puzsér.

Robi, Robi, Robíííí

Az Azonnali az LMP szóvivőjét, Kanász-Nagy Mátét a sajtótájékoztatón arról kérdezte, mennyire szerencsés, hogy a párt ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő azzal a szlogennel kampányol Puzsér mellett, hogy „Robi Robi Robííí”. Ezzel ugyanis arra utalnak, hogy Sallai Róbert Benedek volt LMP-s országgyűlési képviselő pár hónapja szó szerint nekiment az akkor még szintén LMP-s Hadházy Ákosnak, és az erről szóló, nyilvánosságra került hangfelvételen hallható, hogy Sallaira próbálnak így rászólni. 

A szóvivő válasza szerint Puzsér személyével az LMP azt is felvállalta, hogy „a merev, öltönyös, poshadt szagú politkusi mentalitást feladják, és teret engedjenek a lazaságnak, a humornak”. Kérdésünkre, hogy vicces-e, hogy atrocitáltás érte Hadházyt a párton belül, azt mondta: 

hogy kinek mi mennyire vicces, azt mindenki döntse el maga.

Arra pedig, hogy ezt a szlogent a szélesebb, politikát szorosan nem követő választói rétegek érteni fogják-e, Kanász-Nagy Máté úgy válaszolt: azt gondolja, igen. 

Puzsért a sajtótájékoztatón arról is kérdezték, nem zavarja-e őt, hogy Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő – aki egyébként az Azonnali többségi tulajdonosa –, az édesanyjával közös érdekeltségek révén „közel áll” a NER-hez. „Engem zavar, bevallom, én már beszéltem erről az Ungár Péterrel” – válaszolt a főpolgármester-jelölt. Puzsér szerint ő elmondta a politikusnak, hogy úgy gondolja, hogy el kéne oldania az üzleti kapcsolatait a NER-től, „akkor válhatna teljesértékű, minden kétséget kizáró ellenzéki politikussá”. Ungár neki erre azt válaszolta, dolgozik az ügyön, mondta Puzsér.

Kanász-Nagy Máté pedig annyit tett a kérdéshez: hogy Ungár arról nem tehet, milyen vagyonelemeket örökölt, amelyeknek működtetésében nem is vesz részt. „A nyitott kérdéseket Péter rendezni fogja a közeljövőben, ebben egészen biztos vagyok.”

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek