Hogyhogy nem vonultak ki a Mi Hazánk képviselői is a parlamentből? Megkérdeztük őket

Szerző: Hutter Marianna
2018.12.10. 18:09

Az egész ellenzék kivonult a parlament üléséről, miután a Fidesz egy csapásra lesöpörte az asztalról a rabszolgatörvényhez fűzött mind a 2925, obstrukciós céllal benyújtott módosító javaslatot. Egy, csak egy ellenzéki párt maradt bent a kormánypártokkal a patkóban: a Jobbik-szakadár Mi Hazánk. Két képviselőjüket, Apáti Istvánt és Volner Jánost a parlament folyosóján kapta el az Azonnali.

Hogyhogy nem vonultak ki a Mi Hazánk képviselői is a parlamentből? Megkérdeztük őket

Mi a véleményük az ellenzék kivonulós akciójáról?

Apáti István: Az volt a benyomáson, hogy a Jobbik-frakciót váratlanul érte a baloldali ellenzéknek, vagyis az MSZP-nek és a DK-nak ez a fajta megnyilvánulása, azaz a Jobbik-frakció nem készült fel rá.

A Mi Hazánk felkészült rá, tudtak arról, hogy lesz ilyen?

Apáti István:

Nem tudtunk. Honnan tudtunk volna?

Miért nem vonultak ki önök is?

Apáti István: Bennem egy másik kérdés fogalmazódott meg: hogy Kövér László házelnök és a Fidesz tudott az akcióról. Ennek az a bizonyítéka, hogy az Országgyűlési Őrség több tagja szokatlanul nagy létszámban tartózkodott az ülésterem közelében. Ezek szerint van egy vamzer, vagy több vamzer is azok között, akik a kivonulós akciót eltervezték. Vagyis a Jobbik vagy a Mi Hazánk felé nem szivárgott ki az akció előre, de a Fidesz és Kövér László felé igen, hogy fel tudjanak rá készülni. Az eddigi hétfői ülésnapokon vajon miért nem vonultak fel így az őrök?

Nem lehet, hogy azért vonultak fel, mert benne volt a feszültség a levegőben? Mégis volt szombaton egy rabszolgatörvény elleni tüntetés...

Apáti István: Nagyon sok vitás, gyalázatos törvényjavaslatot passzírozott át a Fidesz a Házon az elmúlt években. Soha nem láttam itt az Országgyűlési Őrség embereit ennyire közel az ülésteremhez.

De önök miért nem vonultak ki a többi ellenzéki párthoz hasonlóan?

Apáti István:

Mert mi munkát végezni járunk az Országgyűlésbe, nem pedig kivonulni.

De volt így értelme munkát végezni ott?

Apáti István: A tárgysorozatba vételi vitáknál, illetve az azt követő részben legalább el tudtuk mondani a véleményünket.

Mert az annyira érdekli az önökkel szemben helyet foglaló fideszes képviselőket?

Apáti István: Minket nem az érdekel, hogy a Fideszt mi érdekli, hanem az, hogy a minket az Országgyűlésbe küldő választók úgy érezzék, képviselve vannak.

Ha ezt az ellenzék nagy része által követett kivonulós logikát tovább görgetjük, abból az következik, hogy semminek nincsen értelme, vagyis annyira ki kéne vonulni, hogy a mandátumaikat is visszaadhatják.

Különösen rossz volt nézni, ahogy a Jobbik-frakció ma bebizonyította, hogy nem csak akkor tudnak pocsékabbnál pocsékabb döntést hozni, amikor van rá alaposan idejük meghozni azt, hanem akkor is, ha spontán kell dönteni. A buliból ugyanis a baloldal most láthatóan kihagyta őket. Mégis, azzal, hogy kivonultak, egy platformra kerültek azokkal, akiknek az újabb kétharmadot köszönheti a Fidesz.

A Mi Hazánk mit fog tenni azért, hogy ne fogadják el a rabszolgatörvényt, és amennyiben elfogadja azt a parlament, hogyan fognak ellene tiltakozni, már ha fognak?

Volner János: Először is, mi elvégeztük azt a munkát, amit az ellenzéki képviselők nem. Benyújtottak olyan határozati javaslatokat, amiket napirendre vett az Országgyűlés, és ezt meg kellett tárgyalni. Ha egy képviselő nem gondolja komolyan a határozati javaslatát, akkor ne nyújtson be olyat. Szerintünk több jó is volt köztük – volt, amelyiket támogattuk, volt, amelyiket elleneztük.

Mi voltunk az elsők, akik bejelentették, hogy megkérjük a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a szöveget, illetve ha aláírta, az Alkotmánybírósághoz fogunk fordulni. Erről már egyébként írtunk egy levelet az összes parlamenti párt frakcióvezetőjének – eddig egyikük sem válaszolt –, hogy legyünk megfelelő számban az alkotmánybírósági beadványhoz. Ezen túl az alapvető jogok biztosához is fogunk fordulni, vagyis minden lehetőséget megragadunk, hogy ne legyen elfogadva a jogszabály.

Ezek az eszközök eddig se voltak túl sikeresek a Fidesszel szemben.

Volner János: Minden törvényes lehetőséget meg kell ragadnunk. Ha kell, utcai jelenléttel is hangot adunk az elégedetlenségnek.

Apáti István: Majd tessék figyelni a szerdai történéseket.

Tehát lehet számítani tiltakozásra az önök részéről?

Volner János: Igen, igen.

Apáti István: De nem ilyen bohózatra.

Csak mert nyilván mindenkiben felmerül, hogy a Mi Hazánk, a Fidesz ügynökei meg ott maradtak a patkóban, miután kivonult az ellenzék...

Apáti István:

Milyen Fidesz-ügynökök?! Bohócparádéban nem veszünk részt, pláne nem olyanokkal egy platformon, akik 2006-ban még a mieinket lőtték. Meg akiknek az egész helyzetet köszönhetjük.

Volner János: Egy munkavállaló sem teheti meg, hogy hazamegy, ha megsértődik valamin a munkahelyén. Mi sem tesszük. Elvégezzük a munkát, amit egy országgyűlési képviselőnek el kell.

És hogy mit gondolnak a hétfői ülésnapról a kivonuló ellenzéki képviselők? Nézd meg az erről szóló Azonnali-videót!

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek