+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 18:57
Ha tovább növekszik a szén-dioxid koncentrációja, az hatással lehet a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

A növekvő széndioxid-kibocsátási értékek hosszú távon a dolgozók agyi kapacitásának csökkenéséhez is vezethet – írja az Independent a University College London (UCL) kutatása szerint.

 

A kutatás kimutatta: az atmoszférába bekerülő üvegházgázok mennyisége hatással van a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

 

Arra vonatkozóan már léteznek adatok, hogy a munkahelyeken a szellőztetés hiánya a dolgozókat lassabbá és kevésbé hatékonnyá teszi, ám a klímaváltozás a szélesebb tömegekre is hasonló hatást gyakorolhat. Az UCL kutatói csapata elmondta: „a kognitív emberi teljesítmény csökken a szén-dioxid mennyiségének növekedésével”. 

 

Hozzátették: „Mivel a XXI. század végére nagy a valószínűsége, hogy az atmoszférában megnő a szén-dioxid koncentráció, az antropogén (emberek által okozott) szén-dioxid emissziók növekedése visszafordíthatatlanul a kognitív emberi teljesítmény csökkenését eredményezheti”. A kutatók a megoldást a közlekedési rendszerek és az épületek levegőkeringetési rendszereinek megváltoztatásában látják.

 

Korábban hasonló összefüggéseket már a Yale Egyetem Közegészségügyi Iskolája is vizsgált: szerintük a légszennyezés vezethet az intelligenciaszint csökkenéséhez. A Yale kutatása ugyanakkor a kén-dioxid és a nitrogén-dioxid koncentrációjának növekedésére vonatkozott.

 

2018 májusában az atmoszférában található szén-dioxid mennyisége elérte a valaha rögzített legmagasabb értéket: akkor egymillió jelenlévő gázmolekulából 410 volt szén-dioxid.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás