Munkásököl, vasököl, oda sújt, ahova köll? – Képek a rabszolgatörvény elleni tüntetésről

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.08. 13:31

Ezrek tiltakoztak a rabszolgatörvény ellen. Nagy hangzavar volt, és sztrájkot is kilátásba helyeztek, mi pedig kimentünk csinálni pár képet.

Munkásököl, vasököl, oda sújt, ahova köll? – Képek a rabszolgatörvény elleni tüntetésről
A szervezők szerint tízezren, de résztvevőként megbecsülve is többezren titlakoztak a munka törvénykönyvét módosítani célzó javaslat ellen

Budapesten szombat délelőtt. A tiltakozók a Jászai Mari téren gyűltek össze, hogy onnan a Kossuth Lajos térre menjenek a parlament elé, de ezt aztán a rendőrség az utolsó pillanatban lezárta, ezért a színpadot végül az Alkotmány utcában állították fel a tüntetés szervezői.

A több vidéki városból is Budapestre sereglett munkásokat tucatnyi szakszervezet támogatta, magát tiltakozást az a Magyar Szakszervezeti Szövetség hirdette meg, amivel a kormány nem volt hajlandó tárgyalni.

Nem csak a munkások voltak azonban jelen, hanem sok diák, tanár, egészségügyi dolgozó is utcára vonult velük együtt, arról nem beszélve, hogy a tömegben több ellenzéki politikus is feltűnt.

A tömeg elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők november végén benyújttott törvényjavaslatának elfogadása esetén évente 250-ről 400 órára nőhet a kiróható túlórák száma, ami két és fél hónapnyi túlmunkát jelentene a munkavállalóknak, hat napos munkahetekkel számolva. A  rugalmas szerződésben foglalkoztatottak számára a munkaidőkeretet 12 hónapról 36 hónapra módosítanák, így csak 2,5-3 év múltával kellene kifizetni visszamenőleg a túlóráikat.

A kormány folyamatosan arról beszélt, hogy mindezt csak kollektív szerződés esetében valósulhat meg a munkavállaló beleegyezésével, de nemrég úgy módosította a törvényjavaslatot, hogy még a kollektív szerződések esetében sem szólhat bele a szakszervezet a túlórák kiszabásába.

NEM CSAK A RABSZOLGATÖRVÉNY ELLEN TILTAKOZTAK, HANEM BÉREMELÉST IS KÉRTEK, VALAMINT A CAFETERIA-RENDSZER VISSZAÁLLÍTÁSÁT.

FIDESZ-ELLENES ÜZENET VISZONYLAG KEVÉS VOLT, DE AZÉRT AKADT.

VOLT, AKI SZTRÁJKOT KÖVETELT, AMIT KORDÁS LÁSZLÓ, A MAGYAR SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG ELNÖKE KILÁTÁSBA IS HELYEZETT A BESZÉDÉBEN, MÁR AMENNYIBEN NEM FOGNAK A KÖVETELÉSEIK TELJESÜLNI.

A JÓ DIÁK TÜNTETÉS KÖZBEN IS TANUL.

A HALLGATÓI SZAKSZERVEZET A LEGUTÓBBI, ÁLTALUK SZERVEZETT TÜNTETÉSEN MEGÍGÉRTE, HOGY TÁMOGATNI FOGJÁK A MUNKÁSOKAT, ÉS VALÓBAN: SOKAN VOLTAK MOST IS A TÖMEGBEN KÖZÜLÜK.

A KOSSUTH TERET UGYE LEZÁRTÁK, DE A TÜNTETÉS HIVATALOS VÉGE UTÁN A TÖMEG EGY RÉSZE BEMENT A TÉRRE ORBÁN VIKTOR TAKARODÁSÁT KÖVETELNI.

FOTÓK: Petróczi Rafael / Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek