CDU-kongresszus: Merkel a búcsúbeszédében közvetve Friedrich Merz ellen kampányolt

Szerző: Techet Péter
2018.12.07. 13:10

A német kancellár elbúcsúzott a pártelnökségtől a CDU elnökválasztó kongresszusán. A mai CDU már nem az a CDU, mint ami 2000-ben volt, mondta. Angela Merkel beszédében burkoltan a centrista Annegret Kramp-Karrenbauer Saar-vidéki miniszterelnök mellett, és a neoliberális Friedrich Merz ellen kampányolt.

CDU-kongresszus: Merkel a búcsúbeszédében közvetve Friedrich Merz ellen kampányolt

Ma ökumenikus istentisztelettel elkezdődött pénteken a CDU elnökválasztó kongresszusa. Történelmi jelentőségű a rendezvény, mert tizennyolc év után véget ér a Merkel-korszak a párt élén. (Részletes elemzést itt lehet olvasni minderről.)

A pártelnök-utód jó eséllyel egyben az a személy is lesz, aki 2021-ben kancellárjelöltként vezeti a kereszténydemokrata pártot a kampányba

– Merkel ugyanis az októberi hesseni választások után nem csak azt jelentette be, hogy idéntől nem akar a CDU elnöke lenni, de azt is, hogy 2021-ben már nem indul kancellárjelöltként.

Merkel a mai kongresszusi beszédében visszatekintett pártelnökségére, és megállapította:

„a mai CDU már nem azonos a kétezres év CDU-jával, és ez jól van így”.

Merkel mondata nem értelmezhető másképp, mint kiállás azon Friedrich Merz elnökjelölt ellen, aki éppen azt ígéri, hogy visszatérne a régmúlt CDU-jába. Merz a pártot társadalompolitikailag konzervatívabbá, gazdaságpolitikailag neoliberálisabbá, szegényellenesebbé tenné.

Merkel szerint azonban nem ez a helyes út. Noha nem említette Friedrich Merz nevét, akit tizenhat évvel ezelőtt sikeresen űzött el a frakcióvezetői posztról, de a CDU számára olyan példákat sorol, amelyek egyértelműen azt mutatják: Merkel a kongresszusnak a megkezdett pragmatikus, centrista utat és a „keresztény emberképet” mint vezérlő elvet javasolja.

MERKEL BESZÉL. FOTÓ: DANIEL CASPARY / TWITTER

Amikor Merkel a sikerekről kezdett el beszélni, a mondatát így kezdte:

„Csak annyit mondok: Saar-vidék…” De Merkel nem tudta folytatni, olyan hatalmas taps fogadta a kijelentést. Az aprócska nyugatnémet tartományt tavalyig ugyanis éppen az az Annegret Kramp-Karrenbauer vezette, aki most elnök-jelöltként ígéri a merkeli centrista út folytatását.

Merkel elegánsan állt ki mellette: nem őt mint elnökjelöltet, hanem mint egykori kormányfőt dicsérte, neve említése nélkül. Két másik tartományt említett még: Észak-Rajna-Vesztfáliát, ahol Armin Laschettal a CDU egyik centrista politikusa van hatalmon, és Schleswig-Holsteint, ahol Daniel Günther CDU-s kormányfőként, szintén centrista programmal, sikeresen vezet egy Jamaika-koalíciót a zöldekkel és a liberálisokkal.

Merkel a pártot arra figyelmeztette, hogy ne felejtse el a kereszténydemokrata jellegét – ez szintén kiállás azokkal szemben, akik a pártot ismét jobboldalibbá tennék,

a „keresztény emberkép” ugyanis a CDU számára mindig is annak akadálya volt, hogy a párt túlságosan neoliberálissá vagy idegenellenessé váljék.

Merz azonban éppen ebbe az irányba, azaz jobbra tolná a pártot. Merkel azonban neki is üzent: „a kereszténydemokrácia sohase rekeszt ki.”

Merkel kiemelte, hogy a kereszténydemokrácia számára mindig is nagyon fontos volt az európai integráció és a transzatlanti együttműködés ügye. Beszéde végén ezért George Bush egykori amerikai elnök tegnapi temetésére emlékezett, és hogy milyen szerencséje volt a világnak akkor egy olyan elnökkel. Merkel a CDU-tól azt kérte: maradjon hű az európai és az atlantista eszméhez.

Merkel szerint a párt tizennyolc éve sok változást hozott, és ezek nem fordíthatóak már vissza – ismét egy kis rúgás a múltat ígérő Merz felé. Merkel megígérte a küldötteknek, hogy rá mindig számíthatnak – „és hát azért még mindig én vagyok a kancellár”.

„Köszönöm, hogy elnök lehettem, köszönöm, egy nagy megtiszteltetés volt számomra, tizennyolc éven át a CDU élén állni” – fejezte be beszédét a láthatóan meghatódott Merkel,

akit beszéde végén percekig tartó standing ovation fogadott.

Karmesteri pálca

Volker Bouffier, Hessen kormányfője, a CDU alelnöke azt emelte ki kongresszusi beszédében Merkel után, hogy Németország ma Merkelnek köszönhetően „jobban áll, mint tizennyolc éve” és „a világban, Európában a stabilitás és nyugalom szigete”. Bouffier részéről ez is értelmezhető akként, hogy ő is inkább – noha a Merz-féle generációhoz tartozik – a merkeli utat folytatná.

KÖSZÖNJÜK, FŐNÖK! FOTÓ: GREG HANDS / TWITTER

Bouffier aztán bemutatta a párt köszönővideóját, ahol

Merkelnek többek között azért mondanak köszönetet, hogy „csupa hangoskodó között a komolyságot jelentette”.

Merkel beszédében is utalt rá: noha sokan bírálták hallgatag stílusa miatt, de ő sokszor azért volt csendes, mert nem akart az új hangos politikusok sorába beállni.

Merkel ajándékot is kapott a párttól. Bouffier arra utalt, hogy Merkel nagy operarajongó, azaz témába vágó ajándékra gondoltak. De az ajándéknak szimbolikusnak is kell lennie. Merkel szerepét a CDU élén a karmesteréhez hasonlította a hesseni miniszterelnök – az ajándék pedig ezért az a karmesteri pálca volt, amivel Kent Nagano vezényelte tavaly a G20 hamburgi találkozója során Beethoven kilencedik szimfóniáját.

Bouffier ezután még „jó egészséget és Isten áldását“ kérte Merkelre.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek