A francia parasztok is sztrájkba kezdenek

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.07. 09:12

Hivatalosan nem csatlakoznak ugyan a sárgamellényesekhez, de azért Macronnnak ez most nem jön jól.

A francia parasztok is sztrájkba kezdenek

A francia famerek egy sor sztrájkot jelentettek be jövő hétre. Ez nem jön jól a francia kormánynak, amely a két hete tartó, az úgynevezett sárgamellényesek által létrehozott zavargásoktól szenved egy ideje.

Az RFI arról ír, hogy a farmerek maguk is adóemelések miat tiltakoznak, ugyanis a kormány nemrég növelte a gazdasági tevékenységeikre kivetett adókat.

Christiane Lambert, a legnagyobb mezőgazdasági szakszervezet vezetője elmondta, hogy

a farmerek hivatalosan nem fognak csatlakozni a sárgamellényesekhez. Apolitikus mozgalmat akarnak, és ő ezt tiszteletben tartja.

Nem tudni még azt sem, hogy mely nap, vagy napokon lesznek megmozdulások.

A farmereknek többek között az is a problémájuk, hogy a kormány elvárja, hogy bejelentsék, ha glifozát gyomirtót használnak, ami egyes tudósok szerint rákkeltő anyag. Erre külön adót kellene kifizetni.

A francia kormány szerdán jelezte, hajlandóak további engedményeket tenni a tüntetőknek, akiknek egyik legfőbb követelése, hogy a magas jövedelműek adója ne csökkenjen. Macron álláspontja szerint erre azért lett volna szükség, hogy ne hagyják el a befektetők az országot, és ezzel ne szűnjenek meg munkahelyek.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő azt mondta:

„Ha valami nem működik, nem vagyunk hülyék, hogy ne változtassunk rajta.”

A tüntetések november 17. óta tartanak, az üzemanyagra kivetett adó miatt robbantak ki elsősorban. A napokban a kormány jelezte, hogy felfüggesztik az árak megemelését, a tüntetők meg jelezték, hogy ez nekik nem elég, és hétvégén el fogják foglalni az elnöki palotát.

Mindeközben Emmanuel Macron elnök népszerűsége történelmi mélypontra jutott, az állampolgároknak mindössze huszonhat százaléka bízik benne, megválasztásakor ötvenhét százalék volt ez az arány.

FOTÓ: pxhere.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek