Összeveszett a német szélsőbaloldal a sárgamellényes tüntetők megítélésén

Szerző: Bukovics Martin
2018.12.06. 13:39

Vita robbant ki a német baloldali populista Linkspartei vezetői között a franciaországi sárgamellényes tüntetők megítélésével kapcsolatban. Míg Sahra Wagenknecht, a Linke parlamenti frakciójának vezetője szívesen látná, ha Németországban is megjelenne a mozgalom, addig a párt elnöke, Bernd Riexinger aggódva figyeli a francia jelenséget.

Összeveszett a német szélsőbaloldal a sárgamellényes tüntetők megítélésén

„Franciaországban az emberek az osztályhelyzetük semmibevétele ellen védekeznek, szociális egyenlőséget és érdekeik figyelembevételét követelik” – értelmezte a sárgamellényes megmozdulás céljait Riexinger, hozzátéve, Németországban esély sincs arra, hogy vállvetve küzdjenek céljaikért hardcore bal- és jobboldaliak. A Linke-vezér a sárgamellényes mozgalom személyi összetételét is problémásnak tartja. 

„Aggodalomra ad okot, hogy milyen potenciállal rendelkeznek a szélsőjobboldaliak a francia sárgamellényes mozgalomban”

– véli, szerinte ugyanis a jobboldal programja mélyen neoliberális, így az autoriter jobboldal ellen csakis a baloldal tüntethet hitelesen.

Sahra Wagenknecht, a párt Bundestag-beli frakcióvezetője ezzel szemben Németország számára is példaértékűnek látja a sárgamellényeseket: „Helyesnek tartom, ha az emberek védekeznek, és utcára vonulnak, ha a politika ront az életükön – a benzinárak emelése épp az ingázó munkavállalók számára kulcskérdés.” Wagenknecht szerint a német ellenzék csak tanulhat a sárgamellényesektől: 

„Túl sok dolgot engedünk megtenni rossz kormányainknak.”

A politikus szerint sokkal több olyan tüntetés kellene Németországban is, amely kiáll „a kormány ellen, amelynek fontosabbak a gazdasági lobbisták érdekei, mint az átlagembereké”.

Wagenknechtbe szorult azért némi önreflexió is. Úgy látja, nem lehet egy az egyben átemelni a sárgamellényes ügyet német viszonyokra, Franciaországban ugyanis jóval spontánabb módon szerveződik meg lényegében bármi, mint Németországban.

A franciaországi eseményeket követően egyébként Németországban is legalább annyira félreértelmezték már a sárgamellényes mozgalmat, mint itthon, amikor Karácsony Gergely zöldpolitikus és pár MSZP-s felvette a franciaországi tüntetések jelképét, szóval logikus, hogy a bevándorlásellenes AfD tagjai is felöltötték magukra, amikor az ENSZ migrációs csomagja ellen tiltakoztak.

Hogy pontosan kik a sárgamellényes tüntetők, miért küzdenek, és milyen potenciál van bennük, Kardos Gábor foglalta össze az Azonnalin.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek