Az oroszok beismerték: talán mégsem volt olyan jó ötlet dekriminalizálni a családon belüli erőszakot

Szerző: Illés Gergő
2018.12.06. 07:46

Oroszországban óriási, ám jórészt láthatatlan probléma a családon belüli erőszak, az ezzel szemben megengedőbben fellépő törvény viszont csak olaj volt a tűzre.

Az oroszok beismerték: talán mégsem volt olyan jó ötlet dekriminalizálni a családon belüli erőszakot

„Hibának” nevezte Oroszország emberi jogi ombudswomanja azt a 2017-es törvényt, mely a családon belüli erőszak dekriminalizációjáról döntött – írja a Moscow Times. Vlagyimir Putyin elnök még tavaly írta alá a jogszabályt, mely eltörölte a huzamosabb idejű börtönbüntetést azok számára, akiknél évi maximum egyszer fordul elő erőszak, ütéseik pedig nem okoznak csonttörést, csupán „kisebb sérüléseket”, zúzódásokat, felületi sebeket. Az ilyen erőszakoskodók 15 nap börtönnel, vagy legfeljebb 30 000 rubeles (130 000 forintnyi) büntetéssel számolhatnak, korábban ezért két év börtönt is kaphatott a bántalmazó.

A törvény elfogadása óta emberi jogi aktivisták szerint óriásit nőtt a családon belüli erőszakról szóló bejelentések száma – erről már Tatjána Potyajeva moszkvai ombudswoman adott hírt még áprilisban.

Az ombudswoman közölte: a családon belüli erőszakról szóló bejelentések száma 2016 óta 27 százalékkal nőtt, az országban jelentkező összes erőszakról szóló bejelentés több mint felét kitéve.

A törvény kritikusai szerint a növekedés annak is köszönhető, hogy a bántalmazóknak az a büntetlenség tudatát adta meg.

Most Tatjána Moszkalkova emberi jogi ombudswoman szólalt fel a lépés ellen: „Úgy gondolom, a dekriminalizáció hiba volt, új törvényre van szükségünk a családon belüli erőszak megfékezésére”, mondta egy hétfői konferencián. „Manapság a törvény nem tekinti bűnnek, ha egy családtagot egy vele élő másik családtagja bántalmaz” – kritizált Moszkalkova a RIA Novosztyi hírügynökség riportja szerint, annak ellenére, hogy korábban még ő maga is a törvényjavaslat mellett volt.

2016-ben 65 543, 2017-ben pedig 36 037 családon belüli erőszakról szóló ügyet jelentettek Oroszországban. Az adatok azonban megtévesztőek: a családon belüli erőszak áldozatai számára segélyvonalat működtető Anna Centrum 35 százalékkal több segélyhívást regisztrált 2017-ben. Szerintük ez azt mutatja, az áldozatok a bántalmazást nem jelentik a hatóságoknak, mivel a törvény egérutat kínál a bántalmazóknak.

A családon belüli erőszak továbbra is óriási, ám jórészt láthatatlan probléma Oroszországban. Becslések szerint havi 600 orosz nő hal meg otthonában, naponta pedig akár 36 000-et is bántalmazhatnak közülük. 

Borítókép: Novaja Gazeta.

Transzparensek feliratai: „Van, hogy az otthon a legveszélyesebb hely”; „Ha elég lenne csak elnézést kérni, nem is lenne szükség rendőrségre”.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek