Nem csak a mellényük sárga, de az irigységük is

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2018.12.05. 19:40

Az MSZP és a Párbeszéd vezetőségén feszülő sárga mellény egy dologra jó: hogy ha valóban kitör a népharag a politikai elit ellen, könnyebb lesz elvegyülniük a tömegben.

Öt-tíz év múlva megkérdezzük majd, hogy „na és te hol voltál, amikor Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a fideszes médiabirodalom centralizációját”? Te lehet, hogy éppen vacsoráztál, én éppen a fiammal legóztam,

a magát baloldalnak nevező valami „vezető politikusai” azonban éppen a szégyenpadon ültek, és mindenki rajtuk röhögött – szokás szerint.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, Tóth Bertalan szocialista pártelnök és Karácsony Gergely párbeszédes zuglói polgármester ugyanis bejelentették, hogy sárga mellényben fognak elmenni a szombati tüntetésre, amelyen a szakszervezetek és a szolidarító diákok a rabszolgatörvény ellen fognak tiltakozni.

UJHELYI, TÓTH, KARÁCSONY. FOTÓ: MSZP

Ez annyi szinten rossz, hogy szinte már fáj felsorolni. Mondjuk őszintén megmondom, én úgy számoltam, hogy a hazai mezőnyből Gyurcsány Ferenc lesz az a bátor, ötletes, innovatív államférfi, aki skurpulusok nélkül rácápázik a Franciaországban éppen győzedelmes, alulról szerveződő, elitellenes népi mozgalom szimbólumára.

Ha ugyanis teszem azt szombaton például a munkásság tüntető képviselői kezdtek volna el a francia minta nyomán sárga mellényben nyomulni, felgyújtani pár kukát, autót, azt mondja az ember: rendben van, hiszen ezek a dolgok már 1848-ban is úgy terjedtek, mint a facebookos mémek, csak nem szélessávú, hanem lovaskocsis, esetleg gőzmozdonyos sebességgel.

De az, hogy az évek óta minden ötlet és innováció nélkül politizáló lufifejek felveszik a sárga mellényt, aztán abban feszítenek: szégyen.

Szégyen azért, mert nem csak a sárga mellényük mögött nincs tartalom, de a fehér gallérú ingjük mögött se volt. A tartalom nélkül importált – és mondjuk ki: ezzel itthon valószínűleg ki is csinált – szimbólum semmit sem tesz hozzá ahhoz, amit mondanak, főleg azért, mert nem mondanak semmit. 

A gesztus maga épp olyan nyíltsággal árulkodik a valóságról, mint az, hogy Orbán nyíltan kiveszi a versenyhivatali eljárás alól a fideszes médiaóriást. Arról árulkodik, hogy az ellenzéknek nincs más terve, programja: arra várnak, hogy a népharag (amit a sárga mellény szimbolizálna) elsöpri majd az Orbán-rendszert, és akkor valahogy majd ők kerülhetnek a kormányrúd közelébe. Tehát ismét elismerik, hogy semmi szükség nincs rájuk a rendszer megdöntéséhez.

A rendszer fenntartásához azonban annál inkább hozzájárulnak az ilyen üres, már Facebook-lájkok gyűjtésére is alkalmatlan akciók.

Ha itthon valóban szárba szökkenne a széleskörű népharag a rendszer ellen, úgy ezeknek a figuráknak, ha nem is kéne menekülniük, de legalábbis nem is számíthatnának miniszteri bársonyszékekre.

Akkor azért jól jöhet majd ez a pár láthatósági mellény: könnyebb lesz elvegyülni a tömegben.

Olvass még több Pintér Bencét az Azonnalin!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek