Az egész EU-ban a magyarok tudják a legjobban, mikor lesz a következő EP-választás

Szerző: Bukovics Martin
2018.12.05. 18:03

2018 áprilisa óta hirtelen nagyon tájékozottak lettek a magyarok az EP-választás időpontját illetően.

Az egész EU-ban a magyarok tudják a legjobban, mikor lesz a következő EP-választás

Egy Azonnali-olvasónak valószínűleg nem kell mondani, hogy 2019. május 23–26. között tartják az európai parlamenti választásokat, csakhogy Magyarországon egyelőre több Azonnalit nem olvasó ember van, mint igen. Így bár sokaknak természetes, hogy elmennek szavazni az EP-választáson, még többen vannak azok, akik különböző okokból nem adják le a voksukat. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson Magyarországon 30 százalék alatti volt a részvétel, jóval alacsonyabb, mint a 42 százalékos összeurópai átlag. 

Jövőre valószínűleg változni fog ez, mivel a magyarországi ellenzéki pártok igyekeznek belpolitikai tétet is adni neki azáltal, hogy ez lesz az önkormányzati választás előtti nagy erőviszony-felmérés, nem beszélve a Fideszről, amely úgy látja, jövő májusban dől el Európa sorsa.

Ezzel magyarázható az is, hogy egy friss, a magyar sajtónak szerda délelőtt bemutatott Eurobarometer-felmérés szerint Magyarországon tudták az egész EU-ban a legtöbben, hogy mikor lesz a következő EP-választás: a megkérdezettek 75 százaléka tisztában volt az időponttal. Az uniós átlag 41 százalékos, a magyarok tájékozottsági szintjéhez a görögök és a máltaiak vannak közel, a legkevésbé képben a franciák, a portugálok, a spanyolok és a lettek voltak. Az Azonnali megmutatja a teljes grafikont:

A felmérés külön kitért arra is, hogy 2018. áprilisa és szeptembere között hol tapasztalhatták a kérdezőbiztosok a legnagyobb növekedést a dátumot illető tájékozottságban: nem nehéz kitalálni, a permanens, újabban már nem Soros György-, hanem Judith Sargentini- és Guy Verhofstadt-ellenes (mindketten EP-képviselők, egyikük a zöld, másikuk a liberális frakcióban foglal helyet) kampányban élő Magyarországon.

Az Európai Parlament mindenesetre a komplett EU-ban egy támogatói közösség építésébe kezdett Szavazni fogok kampány néven, ennek van egy hazai ága is. Aki tehát szeretné bátorítani arra ismerőseit, családtagjait, vagy akár teljesen ismeretleneket is, hogy részt vegyenek a jövő évi EP-választáson, itt tudnak jelentkezni a kampányban való részvételre. Hűvös Anka már megtette:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek