Cárgyilkos volt Nagy Imre?

2018.12.04. 18:26

Nagy Imre is részt vett II. Miklós orosz cár és családja meggyilkolásában? Mennyire köthető nevéhez a svábok kitelepítése? Hozzájárult ő maga is a Rákosi-rendszer kiépítéshez? A Fej vagy írás történészei válaszolnak a Nagy Imrét ért vádakra.

1918. július 17-én II. Miklós orosz cárt a bolsevikok családjával együtt kivégezték. Nem sokkal előtte a fiatal Nagy Imre orosz hadifogságba esett, megismerkedett a bolsevizmus alapvetéseivel, és végül a bolvesik pártba is belépett. 

Vajon volt köze a gyilkossághoz az akkor csekista Nagy Imrének?

A fenti vád is jelzi, hogy hiába vált 1989-ben Nagy Imre újratemetése a rendszerváltás jelképes eseményévé, azóta sok minden változott. Az alakját ért támadások oda vezettek, hogy szobrát a Kossuth térről áthelyezik a Jászai Mari térre, ahol teljesen elveszíti jelentését.


A Fej vagy írás történelmi bűnbakokkal foglalkozó videósorozatának második felében a Nagy Imrét ért vádakat veszi sorra a műsor két történésze, Bárány Balázs és Főcze János. 

Ajánlott irodalom:


+ Rainer M. János: Nagy Imre. Politikai életrajz I-II. (1996-1999, 1956-os Intézet, Budapest)


+ Gyarmati György: A Rákosi-korszak. Rendszerváltó fordulatok évtizede Magyarországon, 1945-1956. (2011, ÁBTL–Rubicon)

Bárány Balázs
Bárány Balázs az Azonnali állandó szerzője

Történész, történelemtanár.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek