+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 3. hétfő, 15:24
A filmsztár-környezetvédő szerint az USA nem egyenlő az amerikai elnökkel, a többség igenis támogatja a klímaváltozás elleni cselekvést.

Bizarr másodperceket élhettek át a lengyelországi Katowicében rendezett világklímakonferencia résztvevői, amikor Alexander Van der Bellen osztrák zöld államfő közölte, beszédidejének egy részét felajánlja az egy ideje lelkes környezetvédővé vált Arnold Schwarzeneggernek.

 

Az osztrák Kurier napilap tudósítása szerint a filmsztárból lett volt kaliforniai kormányzó arról beszélt, hogy a világ téved, ha azt gondolja, hogy az Egyesült Államok a jövőben nem fog részt venni a párizsi klímaegyezmény céljainak teljesítésében, ez ugyanis csak Trump álláspontja. „Igaz, hogy egy némileg múltba tekintő vezetésünk van Washingtonban” – fogalmazott Schwarzenegger, tovább fokozva: 

 

„igen, egy mesüge elnökünk van”, aki ki akarja léptetni az USA-t a párizsi klímaegyezményből.

 

A mesüge egy héber eredetű, az angol, francia, német, mi több, a román nyelvben is jelenlévő kifejezés, azt jelenti, hogy kelekótya, félbolond, hülye, szamár, féleszű, bárgyú, kuka, bolond, dilis.

 

Schwarzenegger a mesügézésnel nem állt meg, azzal folytatta beszédét, hogy az USA nem egyenlő Donald Trumppal: „Az amerikai államok, valamint a nagyvárosok továbbra is kiállnak az egyezmény mellett, és ezek kereken 70 százalékát adják az USA károsanyag-kibocsátásának. De osztják az egyezmény célját a bankok, az egyetemek, a kormányzók, a polgármesterek, szóval igen, az Egyesült Államok igenis egyetért vele!” – mondta, óriási tapsvihart váltva ki a hallgatóságból.

 

A 2015-ben 195 ország által elfogadott megállapodás célja

 

  • a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, majd az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, elismerve, hogy ez jelentősen csökkenti az éghajlatváltozás kockázatait és hatásait;
     
  • az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaihoz történő alkalmazkodás képességének növelése, az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, és az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó fejlődés elősegítése, miközben ezek a folyamatok nem fenyegetik az élelmiszergyártást;
     
  • a pénzáramlások következetessé tétele, hogy az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó és az éghajlattal szemben rugalmas fejlődési lehetőségek felé haladjanak.

 

A katowicei klímakonferencián Alexander Van der Bellen osztrák államfő – aki minden vele érkező stábtagot arra utasított, hogy vonattal utazzon a rendezvényre – saját klímavédelmi kezdeményezését reklámozta, amelyet időközben 18 európai kormány- és államfő támogat már. Mint azt a zöld politikus mondta, 

 

„valószínűleg mi vagyunk az utolsó olyan generáció, amely tenni tud még valamit a klímaváltozás ellen.”

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula szerint ha jelöltjüknek ugyanannyi médiát adnának, mint a többieknek, mi is csodálkoznánk az eredményen.

Szöllősi külön üdvözölte a nagy sportklubok elnökeit: a névsor két aktív fideszest és egy Mészáros Lőrincet is tartalmaz.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Egyetlen önkormányzati képviselői helyre kell időközi választást tartani Angyalföldön, és most már nyoma sincs az ellenzéki összefogásnak. Végigkérdeztük a jelölteket.

Az Európai Parlament megelégelte a sok elektromos hulladékot, egységesítés jöhet.

Novák Katalin azzal vádolja a néppárti EP-frakció többségét, hogy azért szavazták meg az égvilágon semmilyen jogi kötőerővel nem bíró állásfoglalást, mert engedtek a liberálisok nyomásának.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Jótékonysági árverés január 17-én az Anker'tben. Adakozni te is tudsz, katt a linkre!

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás