+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 3. hétfő, 15:24
A filmsztár-környezetvédő szerint az USA nem egyenlő az amerikai elnökkel, a többség igenis támogatja a klímaváltozás elleni cselekvést.

Bizarr másodperceket élhettek át a lengyelországi Katowicében rendezett világklímakonferencia résztvevői, amikor Alexander Van der Bellen osztrák zöld államfő közölte, beszédidejének egy részét felajánlja az egy ideje lelkes környezetvédővé vált Arnold Schwarzeneggernek.

 

Az osztrák Kurier napilap tudósítása szerint a filmsztárból lett volt kaliforniai kormányzó arról beszélt, hogy a világ téved, ha azt gondolja, hogy az Egyesült Államok a jövőben nem fog részt venni a párizsi klímaegyezmény céljainak teljesítésében, ez ugyanis csak Trump álláspontja. „Igaz, hogy egy némileg múltba tekintő vezetésünk van Washingtonban” – fogalmazott Schwarzenegger, tovább fokozva: 

 

„igen, egy mesüge elnökünk van”, aki ki akarja léptetni az USA-t a párizsi klímaegyezményből.

 

A mesüge egy héber eredetű, az angol, francia, német, mi több, a román nyelvben is jelenlévő kifejezés, azt jelenti, hogy kelekótya, félbolond, hülye, szamár, féleszű, bárgyú, kuka, bolond, dilis.

 

Schwarzenegger a mesügézésnel nem állt meg, azzal folytatta beszédét, hogy az USA nem egyenlő Donald Trumppal: „Az amerikai államok, valamint a nagyvárosok továbbra is kiállnak az egyezmény mellett, és ezek kereken 70 százalékát adják az USA károsanyag-kibocsátásának. De osztják az egyezmény célját a bankok, az egyetemek, a kormányzók, a polgármesterek, szóval igen, az Egyesült Államok igenis egyetért vele!” – mondta, óriási tapsvihart váltva ki a hallgatóságból.

 

A 2015-ben 195 ország által elfogadott megállapodás célja

 

  • a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, majd az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, elismerve, hogy ez jelentősen csökkenti az éghajlatváltozás kockázatait és hatásait;
     
  • az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaihoz történő alkalmazkodás képességének növelése, az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, és az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó fejlődés elősegítése, miközben ezek a folyamatok nem fenyegetik az élelmiszergyártást;
     
  • a pénzáramlások következetessé tétele, hogy az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó és az éghajlattal szemben rugalmas fejlődési lehetőségek felé haladjanak.

 

A katowicei klímakonferencián Alexander Van der Bellen osztrák államfő – aki minden vele érkező stábtagot arra utasított, hogy vonattal utazzon a rendezvényre – saját klímavédelmi kezdeményezését reklámozta, amelyet időközben 18 európai kormány- és államfő támogat már. Mint azt a zöld politikus mondta, 

 

„valószínűleg mi vagyunk az utolsó olyan generáció, amely tenni tud még valamit a klímaváltozás ellen.”

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem a hagyományos könyvesbolti terjesztésbe kerülnek azok a romantikus könyvek, amelyek a KSH toplistáját vezetik.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás