Egy lengyel bányavárosban dől el, hogy meg tudjuk-e szelídíteni a klímaváltozást

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.03. 21:47

Most kellene kitalálni, hogy hogyan csinálják meg azt, amiben 2015-ben megegyeztek Párizsban.

Egy lengyel bányavárosban dől el, hogy meg tudjuk-e szelídíteni a klímaváltozást

Államok vezetői és nemzeti tárgyalók gyűltek össze a lengyel Katowicébe az ENSZ klímacsúcsára. A céljuk azt, hogy véglegesítsék 2015-ös a párizsi klímaegyezmény végrehajtásának módját és eszközeit.

Az egyezményhez eddig 195 ország csatlakozott. 2015-ben azt írták, hogy az idei csúcs lesz a határidő arra, hogy

ne folyton céldátumokkal dobálózzanak az államok, hanem kitalálják, hogy pontosan hogyan fogják pontosan csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

És tényleg sürgős most már kitalálni, mert a tudósok egyre idegesebbek, egyre borúlátóbbak, és egyre vészjóslóbban szólnak oda a politikai döntéshozókhoz. Múlt héten hozták például nyilvánosságra az ENSZ éves jelentését, amiből kiderült, hogy bőven nem elegek a mostani erőfeszítések. Kb. ötször több együttes vállalás kellene, mint most van, hogy 1,5 °C alatt tartsák a fölmelegedést. 

Maria Fernanda Espinosa, az ENSZ Közgyűlésének elnöke merészséget, felelősséget és sürgősséget vár a találkozótól, hangsúlyozta, hogy „rendkívül sürgős”, hogy

az államok növeljék kibocsátáscsökkentési vállalásaikat, és átlátható módon kommunikálják azok végrehajtását és eredményeit.

Míg a tavalyi konferencia főszereplői az éghajlatváltozás miatt különösen sérülékeny kis szigetállamok voltak, addig az idei találkozó leginkább Lengyelországról szól, amely az „igazságos átmenet az alacsony szénkibocsátású gazdaság felé” jelmondatot adta az eseménynek.

A lengyel szervezés és a látszólag tisztaenergia-pártoló attitűd már az előkészületek során nagy port kavart a nemzetközi arénában, ugyanis egy olyan országról van szó, ahol az energiaellátás közel 80 százalékát még mindig a szén adja.

A negatív visszhangot csak tovább tetézte a tény, hogy a klímacsúcs három szénalapú energiát szolgáltató céget is szponzorai között tudhat.

Katowice egyébként egykori szénbánya-központ, szándékos volt, hogy itt legyen a csúcs, az ENSZ úgy véli, mindenkit be kell vonni a párbeszédbe, leginkább azokat, akiket nagyban érint a gazdaság átalakulása.

A csúcs azzal indult, hogy Sir David Attenborough, aki a „nép hangjaként” volt jelen a rendezvényen (azaz azon milliók nevében, akiket már most súlyosan érint a klímaváltozás, de nem tartoznak a világ vezetői közé), kijelentette, hogy ki fogunk futni az időből.

A nap hőse azonban Arnold Schwarzenegger volt, aki azt mondta: Trump egy mesüge elnök, és bár az Egyesült Államok vezetése felrúgta a klímaegyezményt, ez a következő elnökkel már meg fog változni.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek