Bajnai: Erősebb határvédelem kell az EU-nak!

Szerző: Pintér Bence
2018.12.03. 09:00

Bajnai Gordon volt kormányfő szerint az EU egyik legnagyobb baja, hogy megcsináltuk Schengent a külső határok hathatós védelme nélkül.

Bajnai: Erősebb határvédelem kell az EU-nak!

„Három nagy baja van az Európai Uniónak” – mondta Bajnai Gordon a European Policy Centre videóján. Ezekben közös a volt magyar miniszterelnök szerint, hogy mind félig elkészült, félszívű reformok eredményei.

Az első a monetáris unió (tehát az euró bevezetése) a szoros fiskális unió bevezetés nélkül;

a második a belső határok nélküli Európa megteremtése a külső határok védelme nélkül;

a harmadik pedig az, hogy a közös európai külpolitikát és külső kereskedelmi politikát közös védelmi és biztonsági politika nélkül hozták létre.

A videó a New Pact for Europe-projekt része: a projekt célja, hogy javaslatokat tegyen az EU reformjára, hogy az meg tudja oldani a különböző, előtte álló kríziseket. A migráció és a brexit csak kettő a problémák közül, amit a több alapítvány által közösen létrehozott projekt vizsgál: legutóbbi javaslatuk Európa újraenergizálásáról itt olvasható el angolul.

Bajnai Gordon a projekt tanácsadó testületének tagja, amelynek elnöke egyébként Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke.

A tanácsadó testület tagjai között ott van még például a német zöld képviselő, Franziska Brantner, akivel tavaly interjúzott az Azonnali; Iveta Radičová, a 2010-2012 között Szlovákiát irányító jobbközép koalíciós kormány miniszterelnöke; Rafał Trzaskowski, Varsó új főpolgármestere, aztán Ivan Krastev bolgár politikatudós, aki Orbánról írt cikket a nyáron; illetve Monica Macovei volt román igazságügy-miniszter, akivel szintén interjúztunk mostanság.

A projekt támogatói között ott van a belga King Baudouin Foundation, a német Bertelsmann Stiftung, a European Policy Centre, a BMW Foundation, illetve a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány.

FOTÓ: A videóból, amit itt meg is lehet nézni:

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek