Mindenkiről mondtam valami rosszat, de a zenén kívül nem politizálok – Krúbi az Azonnalinak

Szerző: Fekő Ádám
2018.12.02. 15:33

Magyarország az a hely, ahol még a rapperek sem mernek belekötni politikusokba. Ezért is számít különlegesnek a másfél éve feltűnt Krúbi, akinek egyetlen dalát sem játsszák a rádiók, mostanra mégis teltházas koncerteket tud csinálni. Az Azonnalinak adott interjújában van műelemzés az Orbán, verd ki a Ferinek című számról is!

Mindenkiről mondtam valami rosszat, de a zenén kívül nem politizálok – Krúbi az Azonnalinak

Van saját lemezed, koncertezel, sokan hallgatják a dalaidat. Az utcán felismernek? 

Ha nincs rajtam sapka, elég sűrűn jönnek oda fotózkodni. De a közegtől függ. Ha látom, hogy jön egy nagyobb középiskolás vagy egyetemista társaság, akkor biztos vagyok benne, hogy valaki odajön, de egy orvosi rendelőben senki nem ismer meg.

Amúgy te vágytál is arra, hogy a nyakadba ugorjanak valamelyik egyetemi napokon?

Nincs vele gondom, de vágyni azért nem vágytam rá. Néha furán viselkednek emberek, de alapvetően rendesek. 

Dolgoznod kell még?

Tavasszal már felmondtam a munkahelyemen.

Van egy diplomám a Corvinusról, előtte egy fél évet dolgoztam egy reklámügynökségnél, szóval valószínűleg olyasmit csinálnék, ha a rappelés nem jön össze.

Az interneten gyorsan befutó előadók egyik nagy baja, hogy általában Budapesten kívül leszarják őket. Nálad ez hogy áll?

Eddig mindig minimum 2-300 ember megjelent a koncerteken, és tudják a szövegeket. Pécsett teltházat csináltunk 500 fővel. De most megyek a Bëlga előzenekarának, ott is remélem, hogy meghallgatnak új emberek. Eddig egy közös koncertünk volt, és az nagyon jól sikerült.

Látszott, hogy alattam a fiatalabbak álltak az első sorokban, amikor jött a Bëlga, akkor megcserélődött.

A Bëlga választott téged?

Közös tag van a managementben, de már vágták, mit csinálok és nagyon szeretik. Tök jó pillanat volt, amikor megtudtam, hogy az én koncertem alatt énekelgették a dalaimat a backstage-ben, utána meg én néztem őket a színpad mellől. 

„Most hogy végre itt vagy, mehet a rap a javából
Csak egy nőt basztam meg tegnap de az legalább anyád volt

Talán pont a korai Bëlga óta nem káromkodott senki ennyire lelkesen dalszövegekben. Előre eldöntötted, hogy ahol el lehet sütni egy jó nagy bazmegelést, ott el is fogsz?

Nem, dehogy, semmi ilyen koncepció nincs.

Ez a rap dolog eleve elég véletlenszerűen alakult. Van egy régebben futó metálzenekarom is, amit majd egyszer felfedek a világ előtt, arra fordítottam több időt.

Bár a műfaj rajongójaként mindig is terveztem, hogy majd egyszer ha időm engedi, csinálok raplemezeket is, de először csak poénból kezdtem rappelni. Néha haverokon végigmentem és mindenkiről mondtam valami rosszat. 

A Pestiest volt az első szám, amit már a nagyközönségnek írtam, de az is annyiból indult, hogy összegyűlt a telefonomban annyi szöveg, hogy szórakozásból megcsináltam. Felüdülés volt, mert metált jóval bonyolultabb felvenni. 

„Márpedig a basic picsáknak az nagyon kéne
Hogy elcseréljék a forintjaikat Halott Pénzre

Krúbi név alatt gátlástalaul szólsz be Halott Pénznek, röhögcsélsz Rogán Antalon vagy énekelsz Orbán és Feri kalandjáról a vécében. Ez a Krúbi mennyire felvett figura?

Ha hallgatod a szövegeimet, akkor találsz olyat, ami elrugaszkodott a valóságtól, de van olyan is, ami teljesen igaz rám. Az első lemezen van komoly dal, van vicces, van agresszív, van hímsoviniszta is, de összességében ez volt a lehető legőszintébb módja, amiben megörökíthettem az elmúlt egy évet.

A Pestiest utáni egy évben született az összes szám, és elég fura disszonancia került az életembe: egyik este emberek ordibálták a szövegeimet, másnap meg mentem bénázni az Excellel a munkahelyemre. 

Az embernek általában van magáról egészséges önképe, de nálam ez nagyon kontrasztos volt. Ezt próbáltam éreztetni azzal, hogy egyik pillanatban őszintén beszélek a szorongásaimról, a következőben meg izgulok, melyik kukába dobjam a banánhéjat, a harmadik pillanatban meg magamból kikelve kiabálom, hogy mindenkinek megbasztam az anyját.

Sokszor túloztam a szövegekben, de azzal tudtam a legőszintébben kiadni magamból mindent.

A magyar szinthez képest különösen, de nemzetközi mércével is sokszor emlegetsz politikusokat a szövegeidben. Miért csak te?

Nem hiszem, hogy az átlag magyar rapper Indexet olvasgat, vagy próbálná értelmezni az ország gazdasági helyzetét, valakinek egyszerűen nincs is kapacitása ilyeneket emlegetni. Akiknek van, azoknak meg túl fontos, hogy menjenek a dalaik a rádióban. 

Téged nem érdekel a rádió?

Én mindig abból indulok ki, hogy a hallgatóim olyanok, mint én. Én kurvára nem hallgatok rádiót.

Van Spotify havonta 1500 forintért, teljesen leszarhatom mellette a rádiót. Szerintem akiket én megszólítok, azok sem hallgatják. Nem akarok kompromisszumot hozni a zenémben. Ha politizálni akarok, politizálok, ha káromkodni, akkor káromkodok. Eddig azt látom, hogy működik.

„Körbenézek most látom hogy itt állunk már százan
A százból 40 ember talpig narancssárgában
Szóval a száznak a kétharmada talpig narancssárgában
A pénzét dobálja Orbánnak a nevét kántálva

Sok zenész szerint az állam simán belenyúl fentről az életükbe, és mondjuk megnehezíti a koncertezésüket pár klubtulajon keresztül. 

Nem tartom kizártnak, hogy velem is megtörténik, de egyelőre nem foglalkozok ezzel.

Én nem politizálok a zenémen kívül, nem akarok aktivista lenni.

Ha épp foglalkoztat, akkor beleírom a szövegeimbe, de ez úgy tűnik, hogy még senkinek nem bassza a csőrét. Ha elkezdenék magyarázni koncerten a dalok között, az lehet, más lenne. Persze ha belenyúlnak az életembe, akkor belenyúlnak, nekem az is tök jó alap egy új számhoz. 

Amúgy a választások óta kicsit kevesebbet tájékozódtam politikai témákban, mert besokalltam. Huszonnégy éves vagyok, nyilván foglalkoztat, milyen országban kezdek neki az életemnek. A barátaimmal beszélek erről, de nem gondolom, hogy felelősségem lenne erről kommunikálni annál jobban, mint amennyire a dalaimban szoktam.

„Egy dunamenti parlamenti partiba betévedek
Hírességek vannak itt Rogán az égből érkezett
Mondtam is Tóninak, grat az új repülődhöz
Ő csak annyit mondott, hát nem az enyém, de azért köz”

Akkor nem aggódsz, hogy nem lesznek orbánista vagy gyurcsányista rajongóid?

Biztos vannak ilyenek, de hát ez van. Kaptam már olyan véleményeket, amik szerint el is költözhetek innen, ha nem tetszik,

az Orbán, verd ki a Ferinek után pedig jelezték páran, hogy felháborító vécéhez hasonlítani a hazámat. Pedig nem a Badacsonyt vagy ilyesmit hasonlítottam vécéhez, hanem a politikai kultúrát.

De szerintem akik annyira elvakultan fideszesek vagy a DK-sok – csak hogy két olyat mondjak, amit sokat szidtam – hogy nem tudnak röhögni egy az általuk támogatott pártot érintő viccen, azok amúgy sem huszonegy éves raprajongók.

Ha erős kijelentéseket teszel, akkor bebújsz amolyan eminemesen Krúbi alteregód mögé?

Persze, szeretem is ezt használni. Mivel műfajparódiát is csináltam kicsit, ezért kell is.

„Eszenyi Enikő 20 éves csávókat ránt be a puncijába
Cserébe szerepet kínál nekik a vígszínházba, járj utána”

Akkor nem kerestek meg Eszenyi Enikő részéről, amiért elrappeled az amúgy is rég élő városi legendát a szexuális szokásairól?

A Bors megkeresett, hogy nyilatkozzak, de nemet mondtam. Ő maga nem keresett meg, de ha rám akar csörögni, megadom a számomat. 

„Nincs abban semmi gáz, ha
Összekavarsz egy diákkal
Nem fogunk lebukni drága apukád a titkosítás királya
Fenekedet paksolom, 
szemüveged az arcodon,
Nyugi van borom”

A Kari című dal ugye Orbán Ráhelnek szól?

Figyelj, értelmezés kérdése. Inkább nem magyarázom meg.

Szerinted azzal, hogy te két nap alatt teltházat csináltál az Akváriumban, kinyílhatnak az ajtók az eredetihez közelebb álló, társadalmilag érzékeny rap előtt?

Azt szeretném, ha az én viszonylagos sikeremből azt szűrnék le az emberek, hogy ha valamit faszán csinálsz, akkor az működhet. Nem kell hozzá rádiós sláger, nem kell fejet hajtani.

Olyan jó lenne, ha itthon is színes lenne a zenei szcéna populárisabb része is. 

Most azt látom, hogy néhány izgalmasabb produkció mellett többségben vannak a külföldi előadók lebutított változatai, vagy az olyanok, amelyek annyira amatőrök, hogy sehol máshol nem állná meg a helyét, és még sorolhatnám. Értem én, hogy kis ország vagyunk, de jó lenne. Igyekszem úgy helyezkedni a kiadónál, hogy segíthessek a nálam is fiatalabbaknak. Az is része ennek, hogy ha akar valaki, akkor merjen megnyilvánulni közéleti témákban is. 

FOTÓK: Kulcsár Árpád / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek