Merkel utódjelöltje szerint Németország elvesztette az irányítást menekültpolitikája felett

Szerző: Illés Gergő
2018.12.02. 09:09

Friedrich Merz a radikális-jobboldali AfD-hez vándorolt szavazókat is szeretné visszanyerni. Arról, hogy ki is lesz Merkel utódja, szombaton dönt a CDU.

Merkel utódjelöltje szerint Németország elvesztette az irányítást menekültpolitikája felett

Németország nincs kontrollban saját menekültpolitikája felett – állítja Friedrich Merz, aki a legnagyobb kormánypárt német CDU-ban Angela Merkel megüresedő pártelnöki tisztségére pályázik. A december 7-én tartandó pártelnök-választáson közvélemény-kutatások szerint a konzervatív politikusnak van a legnagyobb esélye arra, hogy Merkel utódjának megválasszák. 

Kampányának végén pedig Friedrich Merz úgy tűnik, migrációval kapcsolatos retorikáján is tovább keményít. A CDU lipcsei pártgyűlésén kijelentette: „még mindig 200-250 ezer olyan migráns van Németországban, akiknek a tartózkodásáról és származási országáról semmit nem tudunk” – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merz szerint nem megengedhető az, hogy az állam elismerje, elvesztette az irányítást saját határai fölött.

Egyúttal javasolta: ha szükséges, ideiglenes határellenőrzést kell bevezetni, mivel a nyitott határok „szabályozatlan mozgást” tesznek lehetővé az országon belül.

Merz mellett még az esélytelenebbnek számító Jens Spahn egészségügyi miniszter is szeretné visszaszerezni a radikális-jobboldali AfD-hez vándorolt szavazókat. Spahn úgy tartotta, a CDU vezetősége is felelős azért, hogy a bevándorlásellenes AfD már az ország mind a tizenhat tartományi parlamentjébe bekerült.

Merz és Spahn mellett a külső uniós határok szigorítása mellett szólalt fel Annegret Kramp-Karrenbauer elnökjelölt is. Szerinte jövő év elején nyílt párbeszédre lesz szükség, hogy a párt tanulni tudjon a 2015-ös eseményekből, és visszanyerje önbizalmát. Kramp-Karrenbauer ugyanakkor figyelmeztetett: a CDU-nak nem szabadna túlságosan leragadnia a bevándorlás témakörénél.

A közvélemény-kutatások a CDU-nak segítenek a december 7-i pártelnökválasztás előtt: az előző héthez képest a kormánypárt két százalékos növekedéssel 28 százalékon áll, őket az ősszel jelentősen megerősödő Zöldek követik 19 százalékkal. A CDU szociáldemokrata koalíciós partnere, az SPD 15 százalékos, holtversenyben az AfD-vel. A jobboldali-szabadelvű FDP és a szélsőbaloldali Linke 9-9 százalékot kapnának.

A pártdelegáltak között az elnökségért folyó harcban Merz a favorit: a 272 CDU-delegáltból 144 szavazhatna Merzre, 99 Kramp-Karrenbauerre, 29 pedig Spahnra – áll egy, a Bild am Sonntag által publikált közvélemény-kutatásban. Ugyanakkor a delegálak többsége még nem döntötte el, kire adja szavazatát, így december 7-én bármi megtörténhet.

FOTÓ: Friedrich Merz / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek