+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 2. vasárnap, 09:09
Friedrich Merz a radikális-jobboldali AfD-hez vándorolt szavazókat is szeretné visszanyerni. Arról, hogy ki is lesz Merkel utódja, szombaton dönt a CDU.

Németország nincs kontrollban saját menekültpolitikája felett – állítja Friedrich Merz, aki a legnagyobb kormánypárt német CDU-ban Angela Merkel megüresedő pártelnöki tisztségére pályázik. A december 7-én tartandó pártelnök-választáson közvélemény-kutatások szerint a konzervatív politikusnak van a legnagyobb esélye arra, hogy Merkel utódjának megválasszák. 

 

Kampányának végén pedig Friedrich Merz úgy tűnik, migrációval kapcsolatos retorikáján is tovább keményít. A CDU lipcsei pártgyűlésén kijelentette: „még mindig 200-250 ezer olyan migráns van Németországban, akiknek a tartózkodásáról és származási országáról semmit nem tudunk” – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Merz szerint nem megengedhető az, hogy az állam elismerje, elvesztette az irányítást saját határai fölött.

 

Egyúttal javasolta: ha szükséges, ideiglenes határellenőrzést kell bevezetni, mivel a nyitott határok „szabályozatlan mozgást” tesznek lehetővé az országon belül.

 

Merz mellett még az esélytelenebbnek számító Jens Spahn egészségügyi miniszter is szeretné visszaszerezni a radikális-jobboldali AfD-hez vándorolt szavazókat. Spahn úgy tartotta, a CDU vezetősége is felelős azért, hogy a bevándorlásellenes AfD már az ország mind a tizenhat tartományi parlamentjébe bekerült.

 

Merz és Spahn mellett a külső uniós határok szigorítása mellett szólalt fel Annegret Kramp-Karrenbauer elnökjelölt is. Szerinte jövő év elején nyílt párbeszédre lesz szükség, hogy a párt tanulni tudjon a 2015-ös eseményekből, és visszanyerje önbizalmát. Kramp-Karrenbauer ugyanakkor figyelmeztetett: a CDU-nak nem szabadna túlságosan leragadnia a bevándorlás témakörénél.

 

A közvélemény-kutatások a CDU-nak segítenek a december 7-i pártelnökválasztás előtt: az előző héthez képest a kormánypárt két százalékos növekedéssel 28 százalékon áll, őket az ősszel jelentősen megerősödő Zöldek követik 19 százalékkal. A CDU szociáldemokrata koalíciós partnere, az SPD 15 százalékos, holtversenyben az AfD-vel. A jobboldali-szabadelvű FDP és a szélsőbaloldali Linke 9-9 százalékot kapnának.

 

A pártdelegáltak között az elnökségért folyó harcban Merz a favorit: a 272 CDU-delegáltból 144 szavazhatna Merzre, 99 Kramp-Karrenbauerre, 29 pedig Spahnra – áll egy, a Bild am Sonntag által publikált közvélemény-kutatásban. Ugyanakkor a delegálak többsége még nem döntötte el, kire adja szavazatát, így december 7-én bármi megtörténhet.

 

FOTÓ: Friedrich Merz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás