Egy művet sem talált jónak az állami íróakadémia, de a pénzt szétosztotta

Szerző: Fekő Ádám
2018.12.01. 08:30

Az államtól kapott pénzt valahogy azért el kellett költeni, de a díjakat inkább oda sem adták mellé.

Egy művet sem talált jónak az állami íróakadémia, de a pénzt szétosztotta

Egészen különleges döntést hozott az állami pénzekkel keményen kitömött Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft, ami elvileg a fiatal szerzők támogatására lett létrehozva: a 2017-ben kiírt regénypályázatra úgy döntött, végül nem oszt ki inkább díjakat. Vagyis a beérkezett 156 regény közül egy sem jut el a kiadásig, de azért a pénzjutalom egy részét kiosztják a legjobb pontszámot kapott pályázatok között. 

Értsd jól: a beérkezett pályázatok közül még a legjobb sem volt elég jó, de pénz jár érte.

A pénzdíjak ráadásul elég impozánsak: a három legmagasabb pontszámot elért pályaművet bruttó 700, illetve 500 ezer forint különdíjban részesíti a KMTG, tehát a soha ki nem adott könyvekért több pénz jár, mint sokszor egy kiadott könyvért. Ennek fényében talán annyira nem is érdekes, de azért leírjuk, hogy a Füst és az Utolsó mesemondó című mű 700 ezer forintot ért, a Változások vihara pedig félmillió forintot. 

Az eredeti tervek szerint több pénz járt volna: a kiírásban a győztes még ötmillió forintot kapott volna, a második kettőt, a harmadik pedig egyet.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek