Vegánok neveztetnék át a Kolbász utcát egy kis francia faluban

Szerző: Bakodi Péter
2018.11.30. 19:15

A helyi polgármester először azt hitte, hogy a kezdeményezés valójában csak egy vicc. Pedig nem. Te melyik húsevéssel kapcsolatos közteret neveznéd át itthon?

Vegánok neveztetnék át a Kolbász utcát egy kis francia faluban

Sok francia számára a kolbász legalább annyira a nemzeti gasztronómia része, mint a baguette, a sajt vagy akár a vörösbor. Az amerikai székhelyű PETA állatvédő szervezet ugyanakkor nem túl érzékeny a véleményükre, és kezdeményezte a Bordeauxtól 100 kilométerrel keletre fekvő, mindössze 648 lakosú Issigeac polgármesterénél, hogy 

nevezzék át a település „Rue de la Saucisse” , az az Kolbász utca nevű utcáját „Rue de la Soycisse”, utalva a vegán étrend egyik alapanyagának számító szója angol nevére (soy)

adta hírül a Le Parisien.

Az állatvédő szervezet célja, hogy az akció által felhívja a franciák figyelmét az állatok szeretetére és a vegán életmódra. És mit ajánlottak az átnevezésért cserébe? Egy különleges válogatást a legjobb vegán „kolbászokból” az utcabelieknek.

A falu első embere kezdetben azt hitte, hogy a PETA csak viccel, de rövid utánanézés után rájött, hogy tényleg komolyan gondolják. 

Ez teljességgel értelmetlen, és szóba sem jöhet, hogy teljesítsük a kérésüket – fakadt ki a polgármester.

Elmesélte azt is, hogy a kolbász az utca nevében nem is az ételre utal, hanem a helyiek száz évvel ezelőtt ezzel a jelzővel illettek egy idős asszonyt, aki gerincbántalmai miatt görnyedve közlekedett – meglátásuk szerint – egy szál kolbászt formálva. A falu idősei úgy emlékeznek, hogy a néni szerette ezt a becenevet.

A PETA kezdeményezése minket is megihletett.

Szerinted melyik magyarországi, húsevéssel kapcsolatos nevet viselő közterületnek kellene sürgősen nevet változtatnia?
Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek