Nem mehetnek az orosz férfiak Ukrajnába

Szerző: Bakodi Péter
2018.11.30. 12:47

A Krím-félsziget mentén tapasztalható feszültség miatt megtiltották a belépést a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiaknak.

Nem mehetnek az orosz férfiak Ukrajnába

November 30-tól nem léphetnek be Ukrajna területére a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiak a Kijev és Moszkva közötti ellenséges viszony egyik újabb folyományaként.
 

Petro Porosenko ukrán elnök azzal magyarázta a szokatlan intézkedést a Twitteren, hogy így akarják megakadályozni a civilnek álcázott harcosok beszivárgását.

Mint ismert 2014-ben felségjelzés nélküli katonai felszerelésben lévő „kis zöld emberekék” szállták meg a Krím-félszigetet. Ez tette lehetővé, hogy Oroszország pár héten belül annektálja a területet. A „kis zöld emberkékről” később kiderült, hogy valójában az orosz hadsereg, és orosz katonai magánvállalatok tagjai voltak.

Az ukrán határőrség vezetője megerősítette a határátkelők védelmét a belépési tilalomra hivatkozva. Arról nincsenek információk, hogy a tiltás életbelépése idejében épp repülőgépen utazó, és azt követően Ukrajnába érkező orosz állampolgárságú férfiakat hogyan érinti ez a rendelkezés. 

A Krím-félsziget mentén a napokban felélénkült konfliktus Kijev és Moszkva között, mivel az orosz fél megtagadta az áthaladást egy ukrán hajórajnak a félszigetet és Oroszország többi részét összekötő Kercsi-szoroson. A nemzetközi jog szerint szabályosan közlekedő ukrán hadihajók legénységét elfogták az orosz belbiztonsági alakulatok, és a legfrissebb információk szerint Moszkvába szállították őket.

Elemzők szerint félő, hogy Moszkva kis, önmagában egy háború kirobbanását nem indokló lépések sorozatával igyekszik saját beltengerévé változtatni a Fekete-tenger északkeleti sarkában fekvő Azovi-tengert.

Ennek első lépése lehet a Kercsi-szorost átívelő nemrég átadott híd is, mely pillérei olyan alacsonyak, hogy az ukrán teherhajók jelentős részének áthaladását akadályozza.

A feszültség újbóli kiéleződése miatt az ukrán vezetés hadiállapot bevezetését rendelte el az oroszok által megszállt régiókkal határos közigazgatási egységekben. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a harcok is kiújultak volna, csupán az állami szervek készültségét emelték meg és a jogköreiket szélesítették ki.

FOTÓ: Instagram alapján

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek