Franciaország adja át az EU-nak a helyét az ENSZ BT-ben, kérik a németek

2018.11.30. 07:10

A franciák nincsenek túlságosan elragadtatva az ötlettől.

Franciaország adja át az EU-nak a helyét az ENSZ BT-ben, kérik a németek

Olaf Scholz német szociáldemokrata alkancellár-pénzügyminiszter tett egy igen érdekes javaslatot, éspedig, hogy Franciaország mondjon le az ENSZ Biztonsági Tanács-beli tagságáról, és engedje, hogy azt a teljes EU töltse be.

A javaslat abból adódik, hogy a brexit után már csak egy európai uniós ország lesz ENSZ BT-tag, azaz Franciaország, Scholz szerint pedig hatékonyabb lenne, ha az EU egy közös hangban fejezné ki magát.

A francia külügy kisvártatva ki is adott egy közleményt, amelyben jelezték, hogy nem értenek egyet a javaslattal. „Francaország a BT-ben való döntésekben mindig meghallgatja az uniós országok kérését, és az ő érdekükben is szavaz.”

Gérard Araud, Franciaország washingtoni nagykövete azonban azt mondja, ez az egész jogilag is kivitelezhetetlen, hiszen a Biztonsági Tanács reformja globális döntés eredményeként kellene megszülessen. Jelenleg ugyanis csak országok képviseltethetik magukat a tanácsban.

A szakértők szerint az is nagy kérdés, mire menne egy ilyen pozícióval egy olyan EU, amelyben egyre jobban nőnek a feszültségek a nyugati és keleti tagállamok között.

Néhány évvel ezelőtt Németország még azért lobbizott, hogy vegyék be őt állandó tagnak, úgyhogy most némiképp meglepő, hogy ezzel felhagyva inkább az EU-t szeretné bent látni.

A franciák azt mondják, a németek régi tervét, miszerint ők, Japán, Brazília és két afrikai ország kerüljön még be az ENSZ BT állandó tanácsába, most is támogatják.

Az ENSZ BT-nek 5 állandó (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Oroszország, Kína)  és öt ideiglenes tagja van, akiket két évre választanak be.

Minden BT-tag egy szavazattal rendelkezik, és bármely kérdésben 9 igen szavazat szükséges az érvényes határozathoz. Eljárási kérdésekben ez a 9 szavazat bármely 9 ország szavazata lehet, érdemi kérdésben azonban az 5 állandó tag szavazatának ebben benne kell lennie.

A tanács szerepe a béke és biztonság fenntartására, „kötelező jellegű általános hatáskör” foganatosítására, az államok közti viszályok rendezésében való közreműködésre és szervezési feladatok ellátására összpontosul.

FOTÓ. Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek