+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. november 30. péntek, 16:02
Franciaországban épp azon megy a meccs, megkaphatja-e egy újszülött két világbajnok focista vezetéknevét. A magyarok ebben is előztek!

A nyári focivébé nem csak az alkoholfogyasztásra volt nagy hatással, hanem a győztes franciák szurkolóira is: már a francia hatóságok tárgyalják azoknak a szülőknek az ügyét, akik a válogatott két kulcsfigurájáról, Antoine Griezmannról és Kylian Mbappéról nevezték el újszülött fiukat. A pár rendhagyó módon nem keresztnevekben gondolkozott, hanem egyszerűen a Griezmann Mbappé nevet választották. 

 

A fura nevű csecsemőről először a hét elején adott hírt a francia La Montagne, a cikk viszont olyan felháborodást keltett, hogy van esély arra, hogy nem lehet ez a kisgyerek neve.

 

A francia törvények szerint a hatóságok ugyanis elutasíthatják a gyerek nevét, ha az „ellentétes az érdekeivel.”

 

Ha a bíró úgy dönt, hogy nem hívhatják a fiút Griezman Mbappénak, a szülőknek új nevet kell választaniuk. A BBC emlékeztetett arra is, hogy nem teljesen példa nélküli a helyzet: 2015-ben egy vicces kedvű pár Nutellának akarta nevezni lányát, a bíróság közbelépése miatt végül inkább Ella lett.

 

Mint mindenben, Magyarország ebben is hatalmas pionír, hiszen már az 1988-ban született egy szerencsés lány, akit apja fociról nevezett el: Szabó Alexandra Fradika 18 évesen szerepelt utoljára újságban, akkor a Bors írta meg róla, hogy ellenzi a Groupama Aréna vénaszkennerét, de gyerekként még tévéműsorba is bevitte a fura második neve. 

 

FOTÓ: Kylian Mbappé / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás