Közbelépjen az állam, ha focistákról neveznénk el gyerekeinket?

Szerző: Fekő Ádám
2018.11.30. 16:02

Franciaországban épp azon megy a meccs, megkaphatja-e egy újszülött két világbajnok focista vezetéknevét. A magyarok ebben is előztek!

Közbelépjen az állam, ha focistákról neveznénk el gyerekeinket?

A nyári focivébé nem csak az alkoholfogyasztásra volt nagy hatással, hanem a győztes franciák szurkolóira is: már a francia hatóságok tárgyalják azoknak a szülőknek az ügyét, akik a válogatott két kulcsfigurájáról, Antoine Griezmannról és Kylian Mbappéról nevezték el újszülött fiukat. A pár rendhagyó módon nem keresztnevekben gondolkozott, hanem egyszerűen a Griezmann Mbappé nevet választották. 

A fura nevű csecsemőről először a hét elején adott hírt a francia La Montagne, a cikk viszont olyan felháborodást keltett, hogy van esély arra, hogy nem lehet ez a kisgyerek neve.

A francia törvények szerint a hatóságok ugyanis elutasíthatják a gyerek nevét, ha az „ellentétes az érdekeivel.”

Ha a bíró úgy dönt, hogy nem hívhatják a fiút Griezman Mbappénak, a szülőknek új nevet kell választaniuk. A BBC emlékeztetett arra is, hogy nem teljesen példa nélküli a helyzet: 2015-ben egy vicces kedvű pár Nutellának akarta nevezni lányát, a bíróság közbelépése miatt végül inkább Ella lett.

Mint mindenben, Magyarország ebben is hatalmas pionír, hiszen már az 1988-ban született egy szerencsés lány, akit apja fociról nevezett el: Szabó Alexandra Fradika 18 évesen szerepelt utoljára újságban, akkor a Bors írta meg róla, hogy ellenzi a Groupama Aréna vénaszkennerét, de gyerekként még tévéműsorba is bevitte a fura második neve. 

FOTÓ: Kylian Mbappé / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek