+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. november 30. péntek, 16:02
Franciaországban épp azon megy a meccs, megkaphatja-e egy újszülött két világbajnok focista vezetéknevét. A magyarok ebben is előztek!

A nyári focivébé nem csak az alkoholfogyasztásra volt nagy hatással, hanem a győztes franciák szurkolóira is: már a francia hatóságok tárgyalják azoknak a szülőknek az ügyét, akik a válogatott két kulcsfigurájáról, Antoine Griezmannról és Kylian Mbappéról nevezték el újszülött fiukat. A pár rendhagyó módon nem keresztnevekben gondolkozott, hanem egyszerűen a Griezmann Mbappé nevet választották. 

 

A fura nevű csecsemőről először a hét elején adott hírt a francia La Montagne, a cikk viszont olyan felháborodást keltett, hogy van esély arra, hogy nem lehet ez a kisgyerek neve.

 

A francia törvények szerint a hatóságok ugyanis elutasíthatják a gyerek nevét, ha az „ellentétes az érdekeivel.”

 

Ha a bíró úgy dönt, hogy nem hívhatják a fiút Griezman Mbappénak, a szülőknek új nevet kell választaniuk. A BBC emlékeztetett arra is, hogy nem teljesen példa nélküli a helyzet: 2015-ben egy vicces kedvű pár Nutellának akarta nevezni lányát, a bíróság közbelépése miatt végül inkább Ella lett.

 

Mint mindenben, Magyarország ebben is hatalmas pionír, hiszen már az 1988-ban született egy szerencsés lány, akit apja fociról nevezett el: Szabó Alexandra Fradika 18 évesen szerepelt utoljára újságban, akkor a Bors írta meg róla, hogy ellenzi a Groupama Aréna vénaszkennerét, de gyerekként még tévéműsorba is bevitte a fura második neve. 

 

FOTÓ: Kylian Mbappé / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

Egy borvidék, ami azt bizonyítja: megfelelő tudással, akaraterővel és szorgalommal semmi sem lehetetlen, még a legzordabb körülmények között sem.

Utazás, kiállítás, zene, egy ritka jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár őszinte tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Ez a cikk nem Erdélyről, nem a magyarokról, nem az RMDSZ-ről és nem a romániai magyarok autonómiatörekvéseiről fog szólni. Ez a cikk a román pártok történetét járja körbe.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás