Na ki állt bele a Gruevszki-ügybe az EP-ben? Hát Sargentini!

Szerző: Bakó Bea
2018.11.29. 18:58

Orbánék mumusa, Judith Sargentini kezdeményezte azt a módosítót, ami alapján az EP elvárja, hogy kiadjuk Gruevszkit Macedóniának.

Na ki állt bele a Gruevszki-ügybe az EP-ben? Hát Sargentini!

Az Európai Parlament plenáris ülése egy sor tagjelölt ország helyzetéről fogadott el jelentést, köztük Macedóniáról. Korábban már röviden összeszedtük, hogy mik vannak a dokumentumban: az EP örül, hogy Macedónia igyekszik a jogállamiság terén, de azért ez nem elég. Viszont a jelentéstervezetben megfogalmazott kételyek pont arra vonatkoznak, hogy

Macedónia nem üldözi elég hatékonyan a korrupciót, és például lehallgatási ügyekben (amilyenekben Gruevszki is érintett volt) nincs biztosítva a politikai elszámoltathatóság.

A Fidesz kiszavazott a Néppártból

Nagy talány volt, hogy a Fidesz megszavazza-e a jelentést, miután Magyarország menedékjogot adott a korrupció miatt börtönre ítélt macedón exminiszterelnök Nikola Gruevszkinek. 

Ma kiderült: nem szavazták meg. Ezzel ráadásul szinte egyedül voltak az Európai Néppártból,

aminek a nagy többsége elfogadta a javaslatot. A fideszeseken kívül még néhány francia, görög és szlovén képviselő utasította el a jelentést a Néppártból. Ebben az ügyben egyébként egy platformra kerültek a független viccpárti német Martin Sonnebornnal.

A magyar ellenzékiek megszavazták a Macedóniáról szóló jelentést: az S&D-ben ülő DK-s és szocialista képviselők, a Zöldektől az LMP-ből kilépett Meszerics Tamás és Jávor Benedek, de még a jobbikos, az EP-ben frakción kívüli Balczó Zoltán is.

Sargentini kezdeményezte a Magyarország letolásáról szóló módosítót

Az eredeti jelentéstervezet több módosítónak köszönhetően is változott itt-ott: belekerült például egy olyan kitétel, hogy az EP „felszólítja a magyar hatóságokat, hogy bocsássanak rendelkezésre minden releváns információt és szükséges magyarázatot a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyéről, aki

a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából; úgy véli, hogy ez a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság belügyeibe való beavatkozásnak, valamint az ország igazságszolgáltatása és jogállamisága semmibevételének tekinthető”.

Az EP a módosító értelmében azt is elvárja, hogy Magyarország a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően pozitív választ adjon erre a kérelemre, tehát adja ki a menedékjogban részesített Gruevszkit Macedóniának.

A fenti betoldás szerzője ráadásul pont a Magyarországról eléggé felületes, de a 7-es cikkely megindításához elég meggyőző korábbi EP-jelentés szerzője, a holland zöld Judith Sargentini.

323 szavazattal ez a módosító is átment az Európai Parlamenten, de ebben a kérdésben a Néppárt kiállt a Fidesz mellett, és jórészt nemet nyomtak a módosítóra. Viszont svéd és holland néppártiak azért ezt is megszavazták.

A szavazási listát itt lehet böngészni, a 148-151 oldalak az érdekesek.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek