Egy EU-s alapszabadság megszüntetésével oldaná meg Kelet-Európa helyzetét a román pénzügyminiszter

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.28. 08:54

Lehessen dolgozni külföldön, de ne olyan sokat, hogy ott is maradjon az ember! Eugen Teodorovici már elő is állt a tervvel a többi pénzügyminiszternek.

Egy EU-s alapszabadság megszüntetésével oldaná meg Kelet-Európa helyzetét a román pénzügyminiszter

A román pénzügyminiszternek rendhagyó ötlete támadt arra nézve, hogy megállítsa az országból való tömeges elvándorlást: azt szeretné, ha a külföldi országokban való munkavállalási lehetőséget korlátoznák öt évre.

A hírről az Adevărul nevű lap számol be. Eugen Teodorovici, aki parlamenti felszólalásban beszélt a javaslatról azt is elmondta, hogy az EU-s kollégáinak már felvetette az ötletet.

A pénzügyminiszter úgy véli, hogy fel kell ismerni a hibákat, amiket elkövettünk, és be kell látni, hogy

a munkaerő szabad áramlása kizárólag a nyugati országoknak előnyös, Európa többi részét pedig nehéz helyzetben hagyja.

„A munkavállalási engedély legyen azonos minden tagállamban. De az első munkavállalási engedély után ne legyen lehetőség annak megújítására, azért, hogy a dolgozó kénytelen legyen Európa más országában is munkát vállalni” - mondta Teodorovic, aki szerint legfennebb 5 éves munkavállalási engedélyt kellene kibocsátani egy országban.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt rögtön ugrott is erre, hogy Teodorovici mondjon le, illetve Viorica Dăncilă miniszterelnököt is kérték, hogy mondassa le, ugyanis

szerintük az Európai Unió egyik legfontosabb elvét sértik a pénzügyminiszter szavai, a munkaerő szabad áramlását.

Azt nem tudni, mit mondhatott erre a javaslatra Teodorovici-nak a többi EU-s pénzügyminiszter, az azonban tény, hogy Romániában nagyon nagy gondot kezd jelenteni az elvándorlás és az ezzel együtt járó egyre nagyobb munkaerőhiány. Legutóbbi becslések szerint az elmúlt tíz évben a lakosság tizenhét százaléka (!) hagyta el az országot.

FOTÓ: Wikimédia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek