Belgrádban egyszerű és nagyszerű módszerrel segítik a hajléktalanokat

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.28. 07:56

Elindítanak egy buszt, ahol lehet tisztálkodni, vécézni, fodrászati szolgáltatást kapni. Nem túl bonyolult, és nagyon hatékony lehet.

Belgrádban egyszerű és nagyszerű módszerrel segítik a hajléktalanokat

Még év vége előtt elindul a különleges busz Belgrád utcáin, amelynek az a célja, hogy a legsebezhetőbb embereken segítsen – írja az Euractiv.

Egy közösségi finanszírozású projekt keretében egy civil szervezet elindít egy buszt a szerb fővárosban,

ezen a hajléktalanoknak lehetőségük lesz tisztálkodni, kaphatnak fodrászati szolgáltatást, illetve használhatják a mosdót is kulturált körülmények között.

A Push the RoadHome nevű projekt azért jött létre, hogy segítse a Belgrád utcáin élő mintegy háromezer és ötezer közötti hajléktalant. Pontos számot nem tudni, az utcán élőkkel nem mindig van kapcsolat, és sokan nem akarják, hogy megtalálják őket.
 

Azt azonban lehet tudni, milyen egy átlagos szerb hajléktalan fantomképe: 50 körüli elvált férfi, középiskolai végzettséggel rendelkezik, és átlagban kilenc éve él az utcán. Nyáron többnyire a szabad ég alatt alszanak, télen viszont behúzódnnának szállókba.

Igen ám, csakhogy Belgrádban egyetlen hajléktalanszálló van, ez meg összesen 100 férőhelyes, és kétszáz embert szoktak belezsúfolni. 

Az Adventista Fejlesztési- és Segélyszervezet (ADRA) által indított busz tehát egy olyan szociális szolgáltatást kíván nyújtani, amelyhez távolról sem férhetnek hozzá a hajléktalanok.

A higiéniai szolgáltatások abban segíthetnek leginkább, hogy ezek az emberek lehetőleg minél jobban visszanyerjék a méltóságukat, magabiztosabbá váljanak, és több reménnyel vágjanak neki a társadalmi visszailleszkedéshez vezető útnak.

A RoadHome projektet nagy érdeklődés övezi szerte az országban, hiszen minden nagyobb városban sok a hajléktalan, de már például a macedón fővárosból, Szkopjéból is jelezték, hogy igényük lenne rá.

Nem csak Szerbiában nagy a baj,

hanem például az EU-ban is. A legutóbbi felmérések ugyanis azt mutatják, hogy az EU 300 millió háztartásának jelentős százalékaiban problémák vannak: például a lakások kilenc százalékában jelent gondot a lakóknak fenntartani a megfelelő szobahőmérsékletet, az EU-s lakosság tizenöt százaléka nyirkos helyen él, és három és fél százalék küszködik a bérleti díj kifizetésével. Ők azok, akik leginkább ki vannak téve annak a veszélynek, hogy rövid időn belül hajléktalanná válhatnak. 

Úgy áll a helyzet, hogy összesen két országban sikerült a hajléktalanok számát lefelé tornázni az elmúlt években: Finnországban és Norvégiában, mindenhol máshol  Európában egyre több a hajléktalan.

FOTÓ: Live from Belgrade blog

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek