Kit látnának szívesen Merkel utódjaként a németek?

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.26. 13:22

Itt egy friss felmérés a CDU-n belüli küzdelem aktuális állásáról: a centrista Annegret Kramp-Karrenbauer óriási előnnyel vezet a konzervatív Friedrich Merz előtt. A harmadik ismert induló, Jens Spahn kampánya leginkább önmaga reklámozásáról szól, nem valós esélyekről, így támogatottsága is ennek megfelelő.

Kit látnának szívesen Merkel utódjaként a németek?

December 7-8-án tartja Hamburgban tisztújító kongresszusát a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU). Az egész világ odafigyel majd rá, hiszen itt dől el, ki lesz Angela Merkel kancellár utódja a pártelnöki székben. A jelentkezőknek se szeri, se száma, a sajtó két nevet tart esélyesnek: a merkelista centristaként elkönyvelt, ám Merkelnél valójában konzervatívabb Annegret Kramp-Karrenbauer volt Saar-vidéki miniszterelnököt, illetve Merkel egykori nagy ellenlábasát, a konzervatív Friedrich Merzet. (Hogy ő kicsoda, már összefoglaltuk az Azonnalin.)

Esélyesként szoktak még írni Jens Spahnról, a párt konzervatív szárnyához sorolt egészségügyi miniszterről is, de az ő kampánya sokkal inkább szól az önmaga paródiájába forduló önbrandingről, mint sem arról, hogy komoly esélyei lennének – nem véletlen, hogy már a német köztévé viccműsora is neki kampányol.

Végre kampányolnak a CDU-elnökségért

Merz felbukkanásakor hasonló messiásvárás bontakozott ki a német sajtóban, mint amikor Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke bejelentette, hogy a szociáldemokrata SPD-nek lesz a kancellárjelöltje, de ez nagyjából le is csengett mára. A német sajtóban AKK-nak nevezett Annegret Kramp-Karrenbauer pedig mintha csak erre várt volna, és beindította CDU-elnökjelölti kampányát: a Frankfurter Allgemeine Zeitungban nekiment a keményvonalas menekülpolitikával az AfD-szavazatok számát megfelezni vágyó Merznek.

Kramp-Karrenbauer közölte, ő a saját politikáját leginkább úgy tudná megfogalmazni, mintha selyemkesztyűt húzna egy vasökölre.

Majd Merzre terelte a szót: ő a Saar-vidéken nem csak álmodozott arról, hogy visszaszorítsa az AfD-t, hanem a legutóbbi tartományi választáson meg is tette ezt. „Egyikünk bízik abban, hogy meg tudja csinálni. Másikunk már bizonyított. Ez a különbség” – fogalmazott.

Akkor, vagyis 2017 márciusában a CDU 40,7 százalékot, az AfD pedig mindössze 6,2 százalékot kapott, arról nem is beszélve, hogy ezt a választást előzetesen úgy kezelte a sajtó, mint amit a szocdemek tutira nyerni fognak (29,6 százalékot kaptak végül), ehhez képest AKK Saar-vidéki győzelme ütötte az első szöget Schulz kancellári terveinek koporsójába.

Friss kutatás: AKK vezet

A Forsa nevű közvélemény-kutató arra volt kíváncsi, hogy a CDU-elnökjelöltek közül kit látnának szívesen következő kancellárként a németek. Szinte mindegyik német tartományban Annegret-Kramp Karrenbauert, a CDU jelenlegi főtitkárát látnák szívesen Angela Merkel utódjaként, csak két keleti tartományban vezet Merz. Mutatunk pár számot tartományi bontásban:

+ Szászország: Merz 39 százalék, AKK 37 százalék

+ Mecklenburg-Vorpommern: Merz 37, AKK 33

+ Észak-Rajna-Vesztfália: AKK 48, Merz 36

+ Hessen: AKK 53, Merz 40

+ Rajna-vidék-Pfalz: AKK 51, Merz 41

+ Türingia: AKK 50, Merz 42

+ Bajorország: AKK 46, Merz 44

A friss kutatásból az is kiderül, hogy Merz legújabb húzása, miszerint a CDU-elnökségért folytatott kampány témájává akarja tenni a migrációt, a CDU-nak nem segít, az AfD-nek viszont annál inkább. Az egy ideje 12 százalék környékén tanyázó szélsőjobboldali párt népszerűsége ugyanis egy hét alatt rögtön 2 százalékpontot ugrott, köszönhetően annak, hogy Merz elkezdte kritizálni az ENSZ migrációs csomagját. Nem véletlenül: az AfD-nek hetek óta az a fő témája, hogy Németország az Egyesült Államokhoz, Izraelhez, Magyarországhoz és Ausztriához hasonlóan lépjen ki belőle. Az ezt célzó, már több mint 50 ezer aláírásnál járó petícióját egy fideszes motívummal illusztrálja ráadásul a párt.

Aki nem hinne a 8002 fő megkérdezésével készített felmérésnek, annak mutatunk egy november 15-it, amelyben csak CDU-szavazókat kérdeztek arról, ki legyen a párt elnöke. Akkor AKK 46 százalékot, Merz 31 százalékot, Jens Spahn pedig 12 százalékot kapott. Az igazi harc persze csak most kezdődik. Gabor Steingart német újságíró reggeli hírlevelében ezt külön üdvözölte, hozzátéve, hogy az elnökségért folyó választási küzdelmet a küzdelem élteti, nem pedig az eddig tapasztalt kóma, a közönség pedig nem csak látni akarja a jelöltek közötti különbségeket, hanem érezni is.

MONTÁZS: Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek