Hazahívja szavazni az Oroszországban élő moldovaiakat a Moszkva-barát elnök

2018.11.26. 19:20

Putyin megígérte, hogy a hazatérők akkor is visszamehetnek dolgozni Oroszországba, ha tartózkodási és munkavállalási papírjaik egyébként nincsenek rendben – állítja Igor Dodon, moldovai államfő.

Hazahívja szavazni az Oroszországban élő moldovaiakat a Moszkva-barát elnök

Rendhagyó módon igyekszik szavazókat toborozni Igor Dodon, a Kremllel szoros kapcsolatokat ápoló moldovai elnök a Oroszországban élő mintegy félmilliós moldovai diaszpóra soraiból – adta hírül a Balkan Insight. Dodon egy szentpétervári rendezvényen a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszéléseire hivatkozva, tulajdonképpen amnesztiát ígért azoknak a választópolgároknak, akik részt vesznek a februárban tartandó parlamenti választáson.

Az államfő által megszellőztetett alku szerint az orosz hatóságok szemet fognak hunyni afölött, ha érvényes dokumentumok nélkül akarnak visszatérni Oroszországba a korábban szavazni hazautazó moldovaiak.

A hivatalos statisztikák szerint közel 160 ezerre tehető a tartózkodási és munkavállalási rendelkező moldovai állampolgárok száma Oroszországban, ám az illegális moldovai vendégmunkások a becslések szerint több mint kétszer ennyien vannak.

A mindössze alig 3,3 milliós Moldovában alapvetően befolyásolhatja a parlamenti választások végeredményét, ha az 500 ezres oroszországi diaszpórából tömegével térnének haza szavazni.

A jelenlegi rendelkezések szerint ugyan külföldről is le lehet adni a voksokat, de ezt csak a külképviseleteken tehetik meg a választásra jogosultak, és a vegyes választási rendszer miatt – 51 mandátum sorsa a választókerületekben dől el, 50 pedig egységes pártlistán – így kevesebbet ér a szavazatuk.

A három hónap múlva esedékes választásokat megelőző felmérések alapján magabiztosan vezet a jelenleg ellenzékben lévő oroszbarát szocialista párt (PSRM), melynek elnökké választásáig Dodon volt a vezére. A moldovai alkotmány szerint az államfőnek semlegesnek kell lennie a belpolitikai kérdésekben, ám ez nem akadályozza meg Dodont abban, hogy aktívan kampányoljon egykori pártja mellett.

A szocialisták pozícióit jelentősen erősíti, hogy az EU-párti kormány tagjai súlyos korrupciós ügyekbe keveredtek az utóbbi időszakban. Elemzők szerint ha a választásokon a PSRM jutna kormányra, akkor Moldova az európai integráció folytatása helyett nagy eséllyel az orosz kapcsolatokat erősítését választaná. 

FOTÓ: Instagram / gabezrh

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek