Varufakisz Németországban indul a 2019-es EP-választáson

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.25. 18:37

Mivel Németországban nincs küszöb az EP-választáson, simán mandátumot szerezhet a volt görög pénzügyminiszter.

Varufakisz Németországban indul a 2019-es EP-választáson

Ha már az LMP-s Kendernay Jánosnak nem jött be, amit az Azonnali tanácsolt a magyar ellenzéknek, megcsinálja azt a világ legismertebb görög politikusa. Janisz Varufakisz vasárnap Berlinben bejelentette: németországi listán indul a 2019-es EP-választáson. Pontosabban saját, az EU baloldali alapon történő újragondolását, az uniós intézményrendszer teljes megújítását célul kitűző Diem25 nevű összeurópai mozgalmának, a Demokratie in Europa (Demokráciát Európában) névre keresztelt német szárnyának élén.

Varufakisz volt Alekszisz Ciprasz baloldali görög kormányának első pénzügyminisztere: a most 57 éves közgazdász miniszteri ténykedése alatt arra próbálta rávenni az ország hitelezőit, hogy engedjenek el egy jókora részt a görög adósságból, hogy ne kelljen drasztikus reformokat végrehajtaniuk a szociális juttatások terén. Sikertelenül. Varufakisz könyvei ettől függetlenül nagyon kelendőek Németországban.

Az EP-választáson bármely EU-állampolgár bármely EU-tagállamban indulhat – feltéve, ha rendelkezik ott bejelentett lakcímmel. Varufakisz vasárnap külön bejelentette, hogy eleget tett ennek a kritériumnak, így semmi akadálya annak, hogy szavazhassanak rá a németek. Mivel

Németországban a parlamenti választással ellentétben nincs 5 százalékos küszöb az EP-választáson, könnyen lehet, hogy Varufakiszék szavazókat vesznek el a Zöldektől, a szocdemektől, a baloldali populista Die Linkétől vagy az ennél is kisebb balos alakulatoktól, és akár több EP-képviselői helyet is szereznek majd.

A párt listáján Varufakisz mögött osztrák és horvát jelöltek is helyet kaptak. Nagyjából 0,6 százalékos eredményt kell ahhoz elérnie egy listának Németországban, hogy EP-mandátumot szerezzen.

Varufakisz berlini sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a 2019 májusáig hátralévő hónapokban nem csak Németországban, hanem Görögországban és több más uniós tagállamban is kampányolni fog. Mint mondta, szeretne véget vetni annak a mítosznak, miszerint lenne valamiféle küzdelem Európában kelet és nyugat, valamint dél és észak között. Egyetlen küzdelem van csak, véli Varufakisz, ez pedig a progresszívek és az autoriterek közötti.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek