Kéthúros mongol lanton is lehet zúzni, nem is akárhogyan!

Szerző: Petróczi Rafael
2018.11.25. 11:24

A Hu Band hét évig dolgozott a hunnu rock nevű zenei stílus megalkotásán. De mi ez az egész, és van-e köze a magyarokhoz? Az Azonnali utánajárt.

Kéthúros mongol lanton is lehet zúzni, nem is akárhogyan!

Olykor a pokolba kívánom, máskor áldom a YouTube algoritmusát, ami képes felajánlani, hogy a Való Világ legújabb részével romboljam az agysejteimet, de feldob olyan gyöngyszemeket is, mint a Hu Band zenekar Wolf Totem című száma. Kíváncsiságból rákattintottam, és leesett az állam: 

a dobok ellenállhatatlan zakatolására bőrkabátos, ázsiai motorosok kántálnak, a háttérben pedig ismeretlen népi hangszerek szólnak olyan bódító törzsi hangulatot keltve, ami egyből magával ragadott.

Nem véletlen az európai fül számára szokatlan hangzásvilág, ugyanis egy mongol folkrock csapatról van szó, ami dalaiban a mongol történelmet és kultúrát idézi meg modern köntösbe bújtatva.

Új zenei stílust alkottak

A mindössze egy hónapja megjelent zenekar az úgynevezett „hunnu rock” stílust képviseli, ami a tradicionális mongol zenei elemeket ötvözi a rock hangzásvilágával. Az Azonnali kérdésére a banda elmondta: egy teljesen új zenei stílusról beszélünk, amit ők maguk hoztak létre. 

„Már hét éve dolgozunk ezen a projekten, és tavaly szeptemberben alkottuk meg magát a hunnu rock stílusát.”

A banda nem csupán a stílusuk, hanem a hangszerek tekintetében is az egyediségre törekszik. Ahogy elmondták: minden hangszerüket kifejezetten nekik készítették, és azokat a mongol pentaton skála szerint hangolták be. 

„Minden gitárunkat, az akusztikus, az elektronikus és a basszusgitárjainkat is teljesen másképp hangolták be, mint Európában szokás.”

Ezen felül természetesen megjelennek a zenéjükben a hagyományos népi hangszerek is, mint a tovshuur nevű kéthúros lant, vagy a mongol népet szimbolizáló morin khuur nevű vonós hangszer.

ERRŐL A KÉT HANGSZERRŐL VAN SZÓ: TOVSHUUR ÉS MORIN KHUUR

De miért Hu Band?

A csapat neve megtévesztő lehet a magyarok számára, ám valójában semmi köze nincs hazánkhoz. Ahogy a zenekar az Azonnali kérdésére elmondta:

„A »Hu« az intelligens emberi lény szótöve a mongol nyelvben, ami toldalékolható.

A »Hun« például már egy konkrét személyt jelöl, »Huu« egy gyereket, aki lehet egyaránt fiú vagy lány, míg a »Humuun« magát az embert, az emberi lényt.”

Játsszunk tovább a nevekkel!

A Hu Band debütáló albumát decemberben tervezi megjelentetni, a lemez pedig a Gereg névre fog hallgatni. Az Azonnali ezek után kíváncsi volt, hogy vajon az első lemez címe mit jelenthet. Kérésünkre a zenekar elmagyarázta.

„A »Gereg« szónak Dzsingisz kán óta történelmi jelentése van. Akkoriban jelent meg – mai szóhasználat szerint – a legelső diplomáciai útlevél, amivel bárhova el lehetett utazni a világban.

Más szóval: ez volt az első nemzetközi vízum, amit »Geregnek« neveztek el. A debütáló albumunk szimbolikusan ez után kapta a nevét.”

Remélem, ennek szellemében a banda tiszteletét teszi idővel nálunk is. Az eddigi számaik alapján – ami egyelőre két dalt jelent – nem akármilyen koncert lenne.

KÉPEK: The Hu Band / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek