Nem Magyarország fogja megmondani az ukránoknak, hogy értelmezzék a törvényeiket

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.24. 08:33

Az ukrán külügyminiszter hamarosan találkozik Szijjártóval, de már előre üzent egy erőset Twitteren.

Nem Magyarország fogja megmondani az ukránoknak, hogy értelmezzék a törvényeiket

Az ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin Twitteren közölte, hogy nem fogja Magyarországgal megbeszélni, hogy hogyan értelmezzék az ukrán törvényeket Ukrajnában.

A kijelentésről az UNION ukrán hírügynökség számol be. A külügyminiszter mindezt pár nappal azelőtt tette, hogy november 28-án találkozni fog Szijjártó Péterrel Kijevben. Az elmúlt hónapokban feszültté vált a viszony a két ország között annak következtében, hogy az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy rejtett kamerával készült felvételt, amely felkerült a YouTube videomegosztóra is. Ezen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek, és magyar útlevelet kapnak a beregszászi konzulátuson.

Ekkor Klimkin külügyminiszter kijelentette, hogy a beregszászi magyar konzulátus alkalmazottai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli tevékenységről szóló bécsi egyezményt. Kifogásolta továbbá, hogy a konzulátus munkatársai azt javasolták az esküt tevőknek, hogy titkolják el magyar útlevelüket az ukrán hatóságok elől.

Válaszul a magyar külügy is kiutasított egy konzult, Szijjártó pedig jelezte később, hogy Magyarország blokkolja Ukrajnának a NATO bizottságaival való találkozóit az Ukajnában élő magyar kisebbség jogainak folyamatos megsértése miatt.

A magyar külügy azt várja, hogy Ukrajna függessze fel a nemrég megszavazott oktatási törvény életbe léptetését 2023-ig,

különben minden NATO-hoz és EU-hoz való csatlakozási találkozót meg fog vétózni.

FOTÓ: Pavlo Klimkin fejet hajt a kelet-ukrajnai harcokban elesett áldozatok fényképei előtt/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek