Csak isszuk, csak isszuk a jó borokat

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.24. 11:52

Átlagosan 29 liternyi bort gurított le egy magyar tavaly. Ezzel előzzük a németeket!

Csak isszuk, csak isszuk a jó borokat
Bár Európában és főleg a közép-európai régióban szőlőkivágásokról, tönkrement ültetvényekről, szőlők helyére épített nyaralókról szólnak a hírek, a világ borfogyasztása csak nő, nő és nő.

A nemzetközi szőlészeti-borászati szervezet, az OIV legfrissebb becslése szerint 2017-ben két millió hektoliterrel több bort ivott meg a Föld lakossága, mint egy évvel előtte. Ez azt jelenti, hogy tavaly összesen 244 millió hektoliternyi bort sikerült meginni. Ha 7,6 milliárd fős össznépességet veszünk alapul a bolygón, akkor ez azt jelenti, hogy átlagosan 3,2 liternyi bort fogyaszt el minden egyes ember. Rekordnak ez persze nem nevezhető, az a 2007-ben kitört pénzügyi-gazdasági válság idején volt: akkor globálisan 250 millió hektoliter bor fogyott el.

De kik isznak ennyit?

Például a portugálok. A nagy borkulturális hagyományokkal rendelkező dél-európai ország lakói isszák fejenkénti bontásban a legtöbb bort, 58,8 liternyit. Ezzel lazán beelőzik a fejenként 50,7 litert fogyasztó franciákat, és a 44 liternél tartó olaszokat. Őket a svájciak (37 l), az osztrákok (32,2 l), a belgák (31,6 l), az ausztrálok (30 l) és a svédek (28,9 l) követik.

Európa egyik legnagyobb borpiacán, az óriási borbehozatallal rendelkező Németországban fejenként 28,2 literes fogyasztást jelez az OIV. Mármint úgy fejenként, hogy a 15 év felettiek isznak ennyit.

Magyarországot ugyan külön nem említi a jelentés, de az Azonnali kiszámolta: egy darab magyar nagyjából 29 liternyi bort gurít le egy évben, vagyis lazán beelőzzük a rieslingivó németeket.

A leginkább feltörekvő, és a nemzetközi szinten egyre inkább a helyén kezelt Kínában már 1,5 liter bort elfogyasztanak fejenként. Megfigyelhető, hogy a hagyományos bortermelő országokban (Franciaország, Spanyolország, Olaszország) egy ideje csökken a borfogyasztás mennyisége, cserébe viszont nőnek az exportjaik olyan országokba, amelyek csak most kezdik felfedezni maguknak ezt az italt. Ezen országok legerősebbje, egyben jelképe Kína. 2017-ben összesen 108 millió hektoliter bor lépte át az országhatárokat, vagyis majd' minden második palackot nem a származási országában ittak meg.

FOTÓ: Egy ritka unalmas választék. Tony Alter / Flickr

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek