Nincsen Black Friday Törökországban a vallási érzékenység miatt

2018.11.23. 18:50

A kereskedők persze okos megoldásokkal hidalják át a problémát.

Nincsen Black Friday Törökországban a vallási érzékenység miatt

Bár az Észak-Amerikában és Nyugat-Európában tapasztalható tömegjelenetek nem jellemzők Törökországban, de a helyiek ugyancsak előszeretettel nyitják ki pénztárcájukat Black Friday alkalmából – számolt be a Hürriyet Daily News. Az utóbbi évtizedekben globális jelenséggé váló Black Friday az Egyesült Államokból származik, ahol hagyományosan a hálaadást követő péntektől számítják a karácsonyi vásárlási láz kezdetét, amit bevett szokás szerint egy hatalmas leárazással indítanak útjára.

Idén különösen nagy akciók várták a vásárlókat Törökországban, hiszen az Amazon pár hónapja indította el saját portálját a mintegy 80 millió potenciális vevővel rendelkező török piacon.

A tömeges leárazások ellenére a Black Friday, azaz „fekete péntek”-feliratok viszont szembeötlően hiányoznak a törökországi üzletekből és webshopokból.

A muszlimoknak ugyanis a péntek a szent napjuk, így a Black Friday-szókapcsolat jelentős ellenérzéseket válthatna ki a vallásos vásárlókból.

Éppen ezért a globálisan bevett szlogen helyett kreatív megoldásokkal igyekeznek felhívni a figyelmet az akciókra. A fentebb már említett amerikai Amazon „várva várt péntek” névvel illeti leárazásait, míg a műszaki cikkeket forgalmazó német áruházlánc, a Media Markt „mesés péntekre” keresztelte az eseményt.

Volt olyan török vállalat, amely a saját nevét felhasználva cserélte ki a kifogásolt jelzőt, így lett a Teknosa akciójából „Techno Friday”. Egyesek viszont inkább a péntektől szabadultak meg, így „legendás akció” és „fekete akció” reklámokkal is találkozhattak a vásárlók.

FOTÓ: Instagram / Inong Hunain

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek