Önéletrajzírással sem kell fáradnia a Fidesz parlamenti némájának

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.22. 18:31

Érdekelne egy országgyűlési képviselő önéletrajza? Hiába, mert a bruttó egymillió forintot kereső politikusoknak nem kötelező ezt közzétenni.

Önéletrajzírással sem kell fáradnia a Fidesz parlamenti némájának

Hiába adott be közérdekű adatigénylést a Fidesz parlamenti némájaként elhíresült Bíró Márk önéletrajzával kapcsolatban az Azonnali, a párt frakciója visszautasította, hogy átküldje a politikus szakmai életútját. 

„A képviselő a vonatkozó előírások alapján nem köteles önéletrajzot közzétenni,

azonban az Országgyűlés hivatalos honlapján megtalálható adatlapján a képviselő minden olyan adata elérhető és nyilvános, amely a közfeladatai ellátásához kapcsolódik, vagy amelynek nyilvánosságra hozatalát törvény közérdekből elrendeli” – írták.

A fent említett adatokból annyit tudni meg, hogy a képviselő legmagasabb iskolai végzettsége középfokú, ezt a Táncsics Mihály Közgazdasági, Ügyviteli, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában szerezte, de hogy melyik évben, az nincs feltüntetve. Nyelvtudásáról pedig annyi derül ki, hogy angolul beszél, de azt is csak társalgási szinten. Így például azt, hogy politikai pályafutása előtt mivel foglalatoskodott, hivatalos adatlapján nem kell feltüntetnie sem neki, sem más képviselőknek.

Egyébként érthetetlen, miért titkolják Bíró önéletrajzát, mikor korábban még volt hozzá egy feltöltve, ami a Wayback Machine-nak hála a mai napig elérhető.

Ebben Bíró azt írta:

+ 1974-ben született Egerben

+ középiskolai tanulmányait Salgótarjánban folytatta, majd családja vállalkozásában dolgozott a kereskedelem és a lakossági szolgáltatás területein

+  a Fidesz 2002-es veresége ösztönözte arra, hogy részt vegyen a közéletben

2004-ben először a pásztói választókerület titkárának, majd a Fidesz Nógrád Megyei Választmányának alelnökévé választották

2005 őszétől Nógrád megye 1. választókerületének (Salgótarján) kampányfőnöke lett

+ a 2006-os önkormányzati választáson Nógrád Megye Közgyűlésének képviselőjévé választották, majd decemberben felkérést kapott a Fidesz észak-magyarországi régiójának pártigazgatói feladatainak ellátására

Bíró Márk személyével egyébként 2013-ban az akkor még a kormánytól független Origo is foglalkozott, róla szóló portrécikkükben felvetették: Bírónak köze lehetett az őszödi beszéd kiszivárogtatásához.

A több mint nyolcéves parlamenti képviselői karrierje alatt egyszer sem felszólaló Bíró Márkkal kapcsolatban legutóbb azzal foglalkoztunk: miután az Azonnali megírta, hogy a képviselők többségével ellentétben még e-mail címe sincs, nemsokra rá feltöltöttek hozzá egyet, ám azt valamiért pár nap múlva le is vették

Masszázs az ülésteremben

Hogy Bíró Márk mivel tölti a munkaidejét, arról hiába szeretett volna eddig interjút kérni tőle az Azonnali a Fidesz-frakción keresztül. Annyi biztos:  a képviselő a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja, ám ennek sem túl gyakori vendége.

Ugyanis eddig már tizennégy alkalommal ülésezett a testület, ám ebből már nyolcszor kellett őt helyettesíteni az ülésekről szóló dokumentumok szerint.

Ettől függetlenül a képviselőnek ugyanúgy járt októberben a havi bruttó több mint egymillió forintos fizetés. Azért a politikus van, hogy tiszteletét teszi a parlamentben, legalábbis sikerült a Zoom-nak idén nyáron elcsípnie, ahogy párttársa, a fideszes Bánki Erik masszírozta az ülésteremben. 

Kötelezővé tennék, hogy legyen önéletrajza a képviselőknek

Nemrégiben a Jobbik nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely szerint a képviselőknek a megbízatásuk keletkezését követő harminc napon belül adatokat kellene szolgáltatni az Országgyűlés Hivatala részére legmagasabb iskolai végzettségükről, egyéb képzettségükről, valamint önéletrajzukat is be kellene nyújtani.

Az adatszolgáltatás elmulasztása esetén – annak pótlásáig – a képviselő a képviselői jogait nem gyakorolhatná, javadalmazásban nem részesülne.

MONTÁZS: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek