Megszűnhet a Rammstein?

Szerző: Petróczi Rafael
2018.11.21. 18:03

Januárban jön az új lemez, nyáron pedig három éves turnéra indul a Rammstein. Ezt követően viszont az egyik alapító távozhat a bandából, ami a zenekar végét jelentheti.

Megszűnhet a Rammstein?
Jó esély van rá, hogy pár év múlva a Rammstein már csak történelem lesz, ha az alapító Richard Z. Kruspe valóban kilép a bandából.

Ugyanis ha a Rammsteinról beszélünk, az nem csupán az énekes Till Lindemannt jelenti: a német banda mind a hat tagja nélkülözhetetlen része a zenekarnak. Jól jelzi ezt, hogy míg szinte mindegyik nagymúltú zenekar átesik időről időre tagcseréken (gondoljunk csak a Black Sabbathra, a Metallicára vagy a Slipknotra), addig a Rammstein 1994-es indulása óta ugyanabban a felállásban játszik. 

Ez érhet véget a ritmusgitáros és háttérvokalista Richard Z. Kruspe belengetett távozásával. Ahogy Kruspe a Rock Antenne német zenei hírportálnak elmondta: „Ha eléred az ötvenéves kort, elkezdesz agyalni az időn, meg azon, hogy mit is akarsz kezdeni az életed hátralevő részével. És úgy érzem, hogy vannak még dolgok, amiket el akarok érni, túl a Rammsteinen. (...)

Szóval nem hinném, hogy még egy Rammstein-albumon dolgozni fogok.

Ez a készülő lemez olyan számomra, mint egy visszatérés a kezdetekhez, az egészen korai időkhöz, és nagyon bírom ezt a harmóniát. Azt az összhangot, ami a lemez elkészítését jellemezte. De számomra ez olyan, mintha az út végére értünk volna.”

Kruspe továbbá azt sem hiszi, hogy a banda folytatná a karrierjét nélküle is.

Ha egyáltalán túlélné a német csapat egy tagjuk távozását, a gitáros szerint a Rammstein akkor is végleg megváltozna. „Talán működne ez, persze, de az már egy másik zenekar lenne, másfajta dinamikával.” Ugyanakkor Kruspe azt is hozzátette, hogy nem tudja, mit terveznek a többiek az új albumukat bemutató turnékörút után, ami legalább három évig fog tartani, de a gitáros szerint akár négy-öt év is lehet belőle. 

Elkeseredni tehát nem kell teljesen, a Rammstein pár évig még biztosan működni fog. Sőt mi több, a régóta várt új album záros határidőn belül hallgatható lesz Kruspe szerint, aki a United Rock Nations Radionak elmondta, hogy december közepén már a végső keverési munkálatokat fogja felügyelni.

Így a banda új lemeze már januárban debütálhat.

FOTÓ: Rammstein / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek