+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2018. november 22. csütörtök, 16:24
A szélsőjobboldali pártokat támogatni kívánó Mozgalom, Steve Bannon alapítványa már az indulásnál elhasal: a legtöbb országban törvény tiltja, hogy támogasson pártokat, akiket egyébként többnyire nem is érdekel az ajánlat.

Steve Bannon, a Breitbart volt főszerkesztője és Donald Trump volt kampányfőnöke, illetve tanácsadója nyáron nagy csinnadrattával jelentette be, hogy A Mozgalom néven alapítványt alapít, ami különféle módokon fogja támogatni az európai szélsőjobboldali és nativista mozgalmakat.

 

A brit Guardian napilap azonban most azzal szembesítette Bannont, hogy a tizenhárom ország közül, ahol tervezte a támogatást, kilencben ezt részben vagy egészében törvény tiltja. Bannon elismerte, hogy ez okozhat némi problémát.

 

A volt Trump-tanácsadó a saját pénzéből finanszírozza a vállalkozást, ami különféle közvélemény-kutatásokhoz, elemzésekhez, közösségi médiás tanácsokhoz juttatná hozzá a partnerpártokat – egymillió dollárt már el is költött a projektre. A Guardian szerint azonban Magyarországon, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban, Finnországban, és részben Ausztriában, Belgiumban és Németországban is problémákba ütközhet, ha pártok elfogadják Bannon alapítványának segítségét.

 

De ezen felül sem igazán izgatta fel az európai szélsőjobbot Bannon ajánlata: nemet mondtak a Svéddemokarták, az osztrák FPÖ, a német AfD, valamint a finn, lengyel és dán szélsőjobbosok.

 

A francia Marine Le Pen Nemzeti Gyűlés nevű formációja, valamint a Fidesz nem nyilatkozott egyértelműen a kérdésben; a belga Vlaams Belang még gondolkodik, a spanyol Vox lelkes, Matteo Salvini olasz Ligája és a neofasiszta Olaszország Testvérei (Fratelli d´Italia), valamint a Geert Wilders-féle holland Szabadság Pártja pedig benne lenne a dologban.

 

Gyakorlatilag két olyan ország marad, ahol megvan a partner, és a törvények is engednék a támogatást: Olaszország és Hollandia.

 

Bannon a Guardiannek elmondta: törvényt nem akar sérteni, ezért konzultálni fog ügyvédekkel, de ettől függetlenül minden tervezett országban tovább folytatja a közvélemény-kutatásokat és elemzéseket.

 

Bannon arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte ez – mármint hogy egy amerikai próbálja befolyásolni az európai választásokat –

 

egyáltalán nem olyan, mint amikor Peking vagy Moszkva avatkozik be más országok választásaiba.

 

Azt is elmondta, hogy vannak más támogatói is A Mozgalomnak rajta kívül, akik mind európaiak – tehát nem oroszok.

 

Korábban az Azonnali is körbekérdezett itthon, azt firtatva, ki fogadná el Steve Bannon segítségét: a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja nem kívánt reagálni „politikai spekulációkra”; a Fidelitas, az IKSZ és a CÖF-CÖKA is ambivalens válaszokat adott. A Jobbik és a MI Hazánk Mozgalom egyértelműen elutasította, hogy együttműködnének Bannonnal.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás