A legsikeresebb román nacionalista betámadta a legsikeresebb erdélyi magyar drámaírót

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.22. 21:08

A notórius nacionalista feljelentő, Dan Tanasă mindig talál valamit, amibe beleszállhat. Az író ironikus választ adott.

A legsikeresebb román nacionalista betámadta a legsikeresebb erdélyi magyar drámaírót

Dan Tanasă, Románia soros szélsőjobb-nacionalista megmondóembere, aki leginkább arról ismert, hogy fel szokta jelentgetni a székelyföldi önkormányzatokat székely/magyar zászlók, feliratok, rendezvények miatt, most megtalálta az újabb célpontját Székely Csaba erdélyi magyar drámaíró személyében, akit már kétszer is betámadott.

Először az nem tetszett neki, hogy Székelynek Marosvásárhelyen játszották a Vitéz Mihály című darabját, amelynek a plakátján egy Románia-térkép alakú hús sült roston, de annál is jobban felháborodott azon, hogy Székelyföld egyetlen román nyelvű társulata, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház a centenárium (azaz a román királyság és Erdély egyesülésének századik évfordulójának) időpontjára, december elsejére időzítette a Nem éppen 1918 (Nu chiar 1918) című új Székely-darab bemutatását.  

Tanasă felháborítónak tartja, hogy a centenárium évében a sepsiszentgyörgyi román társulat

nem talált egy román drámaírót, és szerinte a magyar szerző komédiája kigúnyolja az egyesülés évét. Az aktivista azt is sérelmezi, hogy az előadás plakátján megjelenik a magyar zászló is.

Tanasă levelet írt a színháznak, követelve, hogy mondják meg, mennyibe került a darab színpadra állítása, mi annak a témája és ki döntötte el, hogy ezt játsszák a nemzeti ünnepen? A társulat vezetője, Ana Maria Popa a Facebook oldalán aztán készséggel el is mondta, hogy 50 000 lejbe (majdnem három és fél millió forint) került az előadás, és a kulturális minisztérium finanszírozta.

A botrányra (ugyanis a román színház társulatának több tagja is nekiment Facebookon Tanasának), reagált a dráma szerzője is, aki a romániai Sláger Rádiónak azt mondta,

Dan Tanasă nagyot nőtt a szemében, amiért az utóbbi időben elkezdett vadul érdeklődni a kortárs színház iránt.

„Eddig sima magyarellenes feljelentőembernek néztem, de most már látom, hogy komolyan foglalkoztatja a kultúra. Az elmúlt időszakban több bejegyzést is szánt általam írt daraboknak, az ezekből készült előadásoknak, ami nagyon nagy lépés, hiszen a »kultúra« nincs benne az első tíz szóban, ami eszembe szokott jutni Dan Tanasáról. Remélem, hogy, ha ideje engedni fogja, el is látogat majd azokra az előadásokra, amelyeket most reklámoz” - mondta a rádiónak Székely.

Székely Csaba ma az egyik legsikeresebb magyar drámaíró, 2009-ben keltette fel igazán a figyelmet magára, amikor az angol nyelven írt Szeretik a banánt, elvtársak? (Do you like Banana, Comrades?) című monodrámája elnyerte a BBC rádió díját, kisvártatva pedig érkezett a Bányavirág című drámája, amely átütő sikert hozott neki a színházi életben. Drámái többnyire az erdélyi (többféle) periférián élő emberek mindennapjait mutatják be szatirikus, ironikus hangnemben, mély empátiával. Számos szakmai díj birtokosa.

Dan Tanasă egy egész más sikertörténetnek örvendhet, neki van a legtöbb sikeres feljelentése székelyföldi önkormányzatok ellen: arra szokott hivatkozni, hogy ebben a régióban a magyar többség elnyomja a románokat. 

FOTÓ: Dan Tanasă / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek