+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. november 22. csütörtök, 18:48
Egyre nagyobbak a trópusi viharok, és egyre nehezebb megbirkózniuk velük a nem túl izmos gazdasággal rendelkező országoknak.

Vanatu, a csendes-óceáni ország, amely a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, azt fontolgatja, hogy be fogja pereli a legnagyobb légszennyezést okozó országokat – írja az RFI.


 

Mindezt Ralph Regenvanu külügyminiszter jelentette be egy, a klímaváltozásról tartott virtuális politikai csúcson. Regenvanu elmondta,

 

hogy a nagy fosszilis anyagokat kitermelő vállalatokat, valamint az őket támogató országokat is beperelhetik.

 

„A kormányom most vizsgálja a lehetőségeket, hogy hogyan használhatná fel az igazságügyi rendszereket – beleértve a nemzetközi jogot is – hogy megtéríttesse a klímaváltozás miatt okozott károkat azon vállalatokkal, pénzügyi intézményekkel és kormányokkal, amelyek aktívan és tudatosan egzisztenciális veszélyt teremtettek Vanuatura nézve” – mondta a miniszter.

 

Szerinte ugyanis igazságtalan, hogy a katasztrófák elsősorban azokat az országokat sújtják, amelyek egyáltalán nem tehetnek a klímaváltozásról, és amelyek a legkevésbé profitálnak a fosszilis üzemanyagok kitermeléséből.

 

Richie Merzian az Australia Institute klímaügyi és energetikai programigazgatója ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy Vanuatu döntése közvetlenül azután jön, hogy Ausztrália visszavonta a támogatását az ENSZ Zöld Klíma Alapjából, amely lehetővé teszi a jelentős környezetszennyező országoknak, hogy segítsék az elszenvedőket (és amely egyébként siralmas állapotban van).

 

Ebben az alapban Ausztrália eddig vezető szerepet vállalt, de a nemrégiben megválasztott Scott Morrison miniszterelnök kihátrált belőle. E nélkül a pénz nélkül a csendes-óceáni országok azonban nem nagyon tudják megoldani a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodást.

 

Vanuatu nem az egyetlen ország, amely kártérítést követel, hasonló szándékot jelentett be már a Fülöp-szigetek, Peru és néhány állama az Egyesült Államoknak is.

 

Vanuatunak 260 000 lakosa van, ők nyolcvankét kis, vulkanikus mozgások által képződött szigeten élnek, melyek közül sok csupán egy méterrel van a tengerszint fölött. Legutóbb a Pam nevű trópusi vihar okozott hatalmas károkat az országban, ebben tizenöt halálos áldozat mellett hetvenöt ezer ember veszítette el az otthonát, mintegy 590 millió dolláros anyagi kár is keletkezett.

 

Ahogyan a trópusi viharok erősödnek, a nem túl erős gazdaságú csendes-óceáni országoknak egyre nehezebb megbirkózniuk velük, továbbá az alacsony fekvésű szigeteget lassan a tengerszint-emelkedés is komolyan fenyegeti. 

 

FOTÓ: Phillip Capper/Wikipédia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás