Senki ne politizálja át a Gruevszki-ügyet, írta az Európai Bizottság az Azonnalinak

2018.11.21. 15:32

A Jobbik bejelentette, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a Gruevszki-ügy miatt, de a Bizottság pont ezzel egy időben írta meg az Azonnalinak, hogy nem szabad átpolitizálni az ügyet, azt várják el minden féltől, hogy szigorúan a szabályokkal összhangban cselekedjenek. A Bizottság szerint egyébként Macedónia egyre jobb jogállam.

Senki ne politizálja át a Gruevszki-ügyet, írta az Európai Bizottság az Azonnalinak

A magyar kormány jogi, és nem politikai kérdésnek tekinti, hogy a korrupció miatt két év börtönre ítélt, börtönbüntetése elől Magyarországra szökött macedón exminiszterelnök, Nikola Gruevszki menekültstátuszt kapott Magyarországon – mindezt rekordgyorsasággal, öt nap alatt, úgy, hogy Magyarország egyébként biztonságos országnak tekinti Macedóniát. 

Gruevszki arra hivatkozott a kérelmében, hogy nem kapna tisztességes eljárást, és koholt vádak miatt akarják börtönbe csukni. Ezt a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal el is hitte neki;

bár apró baki a történetben, hogy a hivatalvezető épp fél órával azelőtt ígért hosszadalmas eljárást, hogy az általa vezetett hivatal rámondta volna az áment Gruevszki kérelmére. 

A magyar állam logikus módon egyébként többé-kevésbé rendes jogállamnak kellene, hogy tekintse Macedóniát elvileg, hiszen Szijjártó Péter külügyminiszter az utóbbi pár évben – már Gruevszki bukása után – többször tett olyan nyilatkozatot, hogy fel kell gyorsítani az EU balkáni bővítését, és mielőbb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával. Ennek ellenére úgy tűnik, a bíróságukban mégsem bízunk.

Megkérdeztük tehát a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságot, hogy mit szólnak hozzá, hogy egy tagjelölt országban jogerősen elítélt bűnözőt menedékjogban részesítenek egy EU-tagállamban,

ráadásul pont egy olyanban, ami hangosan ágál a menekültek befogadása, vagy unión belüli szétosztása ellen. Tolerálja-e ezt az EU, és a Bizottság beszélt-e, vagy tervez-e beszélni a magyar kormánnyal az ügyben?

Csak semmi politika

A Bizottság szóvivőjétől azt a választ kaptuk, hogy tisztában vannak a Gruevszki-üggyel, de a vonatkozó uniós jogszabályok alapján csakis a tagállamokra tartozik az egyéni menekültkérelmek megvizsgálása, és a döntés róluk.

Azt viszont mindegyik féltől elvárják, hogy szigorúan a szabályok alapján járjanak el, anélkül, hogy átpolitizálnák az ügyet,

a jogállamiság ugyanis a tagállamokban és a tagjelölt államokban is irányadó uniós  alapelv, írták. A végén azért azt is megjegyezték, hogy évekig tartó visszaesés után Macedónia szépen fejlődik a jogállamiság területén a Tanács 2018 júniusi megállapításai szerint. (Érdemes itt emlékeztetni, hogy Magyarország ellen épp 7-es cikkes eljárás van folyamatban a jogállamiság megsértése miatt.)

A Bizottság nem válaszolt kifejezetten arra a kérdésünkre, hogy fognak-e beszélni a magyar kormánnyal a Gruevszki-ügy miatt, de a figyelmünkbe ajánlotta a bővítési biztos tweetjét, amiben Johannes Hahn azt írja, hogy magyarázatot vár Orbántól.

A Jobbik az Európai Bizottsághoz fordul

A bizottsági válasz megérkeztével egyidőben tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót a Jobbik szerdán. Itt a párt frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton arról beszélt, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, hogy állást foglaljon a tekintetben, hogy Macedónia megfelel-e a jogállami kritériumoknak.

Gyöngyösi szerint ha Macedónia kiállja a jogállamiság próbáját, úgy a menekültügyi eljárásokban elég világos helyzet előtt állunk, vagyis Gruevszkit ki kell adnia a magyar kormánynak.

Mirkóczki Ádám, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke pedig arrról beszélt: a külügy félrevezette a bizottságot. A Szijjártó Péter vezette tárca egy Mirkóczki Ádámnak írt levélben azt állította ugyanis, hogy a magyar külügynek és a magyar hírszerzésnek semmilyen adata nincs Gruevszki-ügyben, így erre hivatkozva a a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén sem vettek részt.

Ám mint Mirkóczki emlékeztetett, ezzel szemben a mai napon maga Szijjártó Péter külügyminiszter ismerte el, hogy magyar diplomaták szállították Gruevszkit Magyarországra. Vagyis szerinte a külügy félrevezete a nemzetbiztonsági bizottságot, amihez hasonló botrányra a politikus az elmúlt tíz évből nem emlékszik.

Az Azonnali kérdésére, miszerint ha az Európai Bizottság egy esetleges vizsgálódást követően megállapítja, hogy gond van a macedón jogállamisággal, akkor van-e egyáltalán Gruevszki-ügy, Mirkóczki úgy válaszolt: ha ez így lesz, azt fogja jelenteni, hogy igaza van a magyar kormánynak, ám ha így lenne, akkor nem titkolóznának és nem lenne ennyire kaotikus a kommunikációjuk. Gyöngyösi Márton pedig arról beszélt:

az Európai Bizottsághoz intézett kérdésük arra fog irányulni, hogy vizsgálták-e a jogállami kritériumokat a macedón bíróságokkal kapcsolatban, mert ha igen, ennek tudatában kellett megadniuk a tagjelölti státuszt a balkáni országnak.

Ha nem vizsgálták, akkor pedig elvárják ezt.

FOTÓ: Virginia Mayo / AP

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek