Veszélyesebb lehet a légszennyezés, mint a cigi vagy az alkohol

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.21. 19:39

Akár 11 évvel is rövidebb ideig élhetnek az emberek India egyes részein a levegő szennyezettsége miatt egy friss tanulmány szerint.

Veszélyesebb lehet a légszennyezés, mint a cigi vagy az alkohol

A világ első számú gyilkosa a légszennyezés – állapította meg a University of Chicago a héten publikált friss tanulmánya. A Statista cikke szerint emiatt a globálisan várható élettartam átlagosan 1,8 évvel csökken ahhoz képest, mintha a szállópor koncentrációjának szintje megfelelne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által biztonságosnak tekintett mértéknek.

Ezzel a légszennyezés gyakorlatilag rosszabbnak bizonyul, mint a dohányzás (ami átlagosan 1,6 évvel rövidíti meg a várható élettartamot) vagy az alkohol- és droghasználat (utóbbiak pedig mínusz 11 hónapot jelenthetnek).

Persze vannak országok, ahol a helyzet rosszabb: például India egyes területein akár 11 évvel is megrövidítheti az emberek életét, hogy szennyezett levegőt lélegeznek be.

Ehhez képest az Amerikai Egyesült Államokban, ahol kisebb a légszennyezés mértéke, csak 0,1 évvel alacsonyabb a várható élettartam a levegőminőség miatt.

Aki elolvasná a tanulmány részletesebb összefoglalását, az ide kattintson.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek