A leggazdagabb horvát üzletember kiszabadult az előzetesből, és beszállna a politikába

Szerző: Techet Péter
2018.11.21. 14:25

A horvát mezőgazdasági Agrokor-vállalatcsoport összeomlása volt a tavalyi év nagy eseménye Horvátországban. A hitelképtelenné vált vállalatot a politika se bírta már megmenteni, igazgatóját, a csak Gazdának becézett Ivica Todorovićot perbe vonták. Most már azonban nem csak szabadlábra helyezték, de horvát államfő is lenne.

A leggazdagabb horvát üzletember kiszabadult az előzetesből, és beszállna a politikába

Az Agrokor-cégcsoportot, amely mezőgazdasággal és élelmiszeriparral foglalkozott, még a tuđmani idők privatizációiban hozták fel: Orbán Viktorhoz hasonlóan Franjo Tuđmannak is az volt a célja, hogy az állami vagyon újraelosztásával hozzon létre egy nemzeti, hozzá hű burzsoáziát.

Az Agrokor azon kevés cégek egyike, amelyek végül túlélték Tuđmant, azaz helyt tudtak állni az úgymond piaci körlmények között is. Ennek az is oka, hogy az Agrokor már Tuđman előtt létezett: Todorović 1976-ban alapította a cég elődjét, de aztán Tuđman idején futott igazán fel.

Az Agrokor délnyugati szomszédunk egyik legnagyobb vállalata lett, amely a Konzum élelmiszerlánc révén a horvát élelmiszerpiacot is uralta. Todorović, akit csak – horvátul is azonosan hangzó – Gazdának nevezett mindenki, a horvát politikai szürke eminenciása volt. A horvát politika jól tudta: a több mint harmincezer alkalmazottal rendelkező cég nem juthat csődbe.

Csőd orosz nyomásra

2017 elején azonban az orosz Sperbank benyújtotta hitelkövetelését az Agrokor felé – így aztán kiderült: a cég valójában fizetésképtelen. Az Agrokor veszteségei idénre a félmilliárd eurót érték el. Egyesek szerint a Sperbank nem gazdasági, hanem politikai célokat követett:

az Agrokor esetleges bedöntésével a 2016 őszi választásokat megnyerő, HDZ-s mérsékelt konzervatív, köztudottan ukránbarát Andrej Plenković kormányfőt a Kreml akarhatta volna nehéz helyzetbe hozni.

Ez sok tekintetben sikerült is: Plenkovićnak ráment a koalíciója a liberális Most párttal, ma ezért egy elég ingatag parlamenti többségre támaszkodhat csak, elvesztette gazdasági miniszterét – akinek személyes emailjei kikerültek a sajtóhoz, ezekben az Agrokor megmentéséről írt, és a tanácsadóknak jelentős összegeket ajánlott –, és az Agrokort azonnal állami felügyelet alá kellett vonni. Ivica Todorovićot kiszorították a cég éléről, az államnak kellett pénzt pumpálnia bele.

Todorović először meglógott Londonba, de onnan kiadták a horvát hatóságoknak. Egészen a mai napig előzetes letartóztatását töltötte. De aztán egy „ismeretlen” barát letette az egymillió eurós óvadékot. Todorović ügyvédje megerősítette: védencének nincs ennyi pénze, ő ezt nem tudta volna kifizetni, ám a tényleges kifizető kiléte homályban maradt.

Galambokat etetve tért vissza

Ma Todorović első útja – a 24Sata bulvárnapilap videója szerint – a Zágráb belvárosában lévő fodrászához vezetett, ahová negyven éve jár. Itt nagy szeretettel fogadták. Odafele menet pedig – amint a horvát RTL arról beszámolt – galambokat etetett a továbbra is megvádolt üzletember Zágrábban.

A Jutarnji List beszámolója szerint Todorović a fodrászánál azt mondta:

most hogy szabad, szeretne aktívabban résztvenni a horvát politikában.

„Beszállok a politikába” – mondta egész pontosan, azaz indulni akar a választásokon. Hogy a 2019 végén (esetleg 2020 elején) esedékes elnökválasztásra vagy a 2020 végén esedékes parlamentire gondolt-e, már nem árulta el. Szerinte azonban ma csak ő képes „jó irányba fordítani” az országot.

A horvát politika belső harcairól szóló elemzésünket itt olvashatod el.

FOTÓ: Sanjin Strukic / Pixsell

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek