Törli az Airbnb a ciszjordániai lakáshirdetéseket, Izrael nagyon kiakadt

Szerző: Illés Gergő
2018.11.20. 08:55

A zsidó állam turisztikai minisztere a lépést „pocséknak” nevezte, és fenyegetni kezdte az amerikai szálláskereső céget.

Törli az Airbnb a ciszjordániai lakáshirdetéseket, Izrael nagyon kiakadt

Az Airbnb amerikai szálláskereső-lakásbérlő oldal hétfőn úgy döntött, szolgáltatásait megszünteti az Izrael keleti részén található Ciszjordániában található zsidó telepek területén – írja a Deutsche Welle.

Izrael a területet még az 1967-es hatnapos háború idején szerezte meg Jordániától, azóta pedig a legtöbb ország illegálisnak ítéli meg az ott létrehozott izraeli települések létrehozását. Ugyanakkor úgy tűnik, nemcsak az országok, de a cégek is kifejezhetik nemtetszésüket, erre utal az Airbnb hétfői bejelentése is,

mely heves reakciókat váltott ki a zsidó állam politikusaiból is.

Az amerikai cég azzal indokolta a körülbelül 200 ingatlan eltávolítását, hogy a megszállt Ciszjordániában az ügy már régóta az izaeliek és a palesztinok közötti vita középpontjában áll”. Hozzátették: „reméljük, hogy a nemzetközi közösség követendő példát mutat mindenki előtt, és megoldást kínál erre a történelmi konfliktusra”.

Palesztin emberi jogi csoportok már régóta kérik az Airbnb-től a zsidó telepeken található ingatlanok eltávolítását: egy ilyen tömörülés vezetője, Waleed Assraf úgy nyilatkozott, ha többen cselekednének az Airbnb-hez hasonlóan, könnyebbé válna a békéhez vezető út.

Ennél hevesebb volt az izraeliek reakciója: Yariv Levin turisztikai miniszter úgy nyilatkozott, a lépés egyszerűen „pocsék”, egyúttal rögtön a vállalat megregulázásával fenyegetett. „Minisztériumunk azonnali lépéseket tesz az Airbnb tevékenységének korlátozására” Izrael területén – mondta Levin, hozzátéve, hogy az izraeli kormány támogatni fogja a telepeken élő, érintett lakástulajdonosok pereskedését az amerikai cég ellen.

A zsidó telepekért felelős Yesha Tanács pedig arról beszélt,

az Airbnb „politikai honlappá vált”, a lépés pedig „vagy az antiszemitizmus, vagy a terrorizmusnak való behódolás, vagy mindkettő eredménye lehet”.

Körülbelül félmillió zsidó él hasonló telepeken Ciszjordánia területén, és a szintén megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Olyan területek ezek, melyek 2,6 millió palesztinnak is otthont adnak. Palesztina azonban jelezte: a jövőben Ciszjordániára, a Gázai övezetre, valamint Kelet-Jeruzsálemre is igényt tartana.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek