+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. november 20. kedd, 08:55
A zsidó állam turisztikai minisztere a lépést „pocséknak” nevezte, és fenyegetni kezdte az amerikai szálláskereső céget.

Az Airbnb amerikai szálláskereső-lakásbérlő oldal hétfőn úgy döntött, szolgáltatásait megszünteti az Izrael keleti részén található Ciszjordániában található zsidó telepek területén – írja a Deutsche Welle.

 

Izrael a területet még az 1967-es hatnapos háború idején szerezte meg Jordániától, azóta pedig a legtöbb ország illegálisnak ítéli meg az ott létrehozott izraeli települések létrehozását. Ugyanakkor úgy tűnik, nemcsak az országok, de a cégek is kifejezhetik nemtetszésüket, erre utal az Airbnb hétfői bejelentése is,

 

mely heves reakciókat váltott ki a zsidó állam politikusaiból is.

 

Az amerikai cég azzal indokolta a körülbelül 200 ingatlan eltávolítását, hogy a megszállt Ciszjordániában az ügy már régóta az izaeliek és a palesztinok közötti vita középpontjában áll”. Hozzátették: „reméljük, hogy a nemzetközi közösség követendő példát mutat mindenki előtt, és megoldást kínál erre a történelmi konfliktusra”.

 

Palesztin emberi jogi csoportok már régóta kérik az Airbnb-től a zsidó telepeken található ingatlanok eltávolítását: egy ilyen tömörülés vezetője, Waleed Assraf úgy nyilatkozott, ha többen cselekednének az Airbnb-hez hasonlóan, könnyebbé válna a békéhez vezető út.

 

Ennél hevesebb volt az izraeliek reakciója: Yariv Levin turisztikai miniszter úgy nyilatkozott, a lépés egyszerűen „pocsék”, egyúttal rögtön a vállalat megregulázásával fenyegetett. „Minisztériumunk azonnali lépéseket tesz az Airbnb tevékenységének korlátozására” Izrael területén – mondta Levin, hozzátéve, hogy az izraeli kormány támogatni fogja a telepeken élő, érintett lakástulajdonosok pereskedését az amerikai cég ellen.

 

A zsidó telepekért felelős Yesha Tanács pedig arról beszélt,

 

az Airbnb „politikai honlappá vált”, a lépés pedig „vagy az antiszemitizmus, vagy a terrorizmusnak való behódolás, vagy mindkettő eredménye lehet”.

 

Körülbelül félmillió zsidó él hasonló telepeken Ciszjordánia területén, és a szintén megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Olyan területek ezek, melyek 2,6 millió palesztinnak is otthont adnak. Palesztina azonban jelezte: a jövőben Ciszjordániára, a Gázai övezetre, valamint Kelet-Jeruzsálemre is igényt tartana.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás