Óriásplakáton üzen a menedékkérőknek a német kormány: menjetek haza!

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.20. 12:41

Egyévnyi lakbért fizet nekik a német állam, ha december 31-ig jelzik, hogy önként visszatérnének oda, ahonnan jöttek.

Óriásplakáton üzen a menedékkérőknek a német kormány: menjetek haza!

November közepe óta számos német nagyvárosban láthatóak a német belügyminisztérium óriásplakátjai, amelyekben arra kérik az ott tartózkodó menedékkérőket, hogy menjenek vissza önként származási országukba, és építsék ott a jövőjüket.

A bajor CSU-s Horst Seehofer vezette belügyi tárca a plakátokon reklámozott, angol, orosz, német, francia, albán, szerb, arab, fárszi és pastu nyelven elérhető visszatérős honlapja szerint

aki idén december 31-ig jelzi náluk, hogy részt venne a programban, és visszatérne hazájába, annak tizenkét hónapon át fizetné az ottani lakbérét és rezsijét a német állam.

A jobboldali, bevándorlásellenes AfD párt nézetvilágához közel álló Junge Freiheit hetilap összesítése szerint egy hazájába Németországból önként visszatérő 12 éven felüli menedékkérő az útiköltségeken felül eleve kap 1200 eurót a német államtól azért, hogy újrakezdje otthoni életét. Amennyiben olyan emberről van szó, akinek menedékkérelmét a német állam elutasította, ez a támogatás már csak 800 eurós. Amennyiben egy egész család dönt úgy, hogy visszaköltözik a hazájába, a német államnál maximum 2000 eurós plusz egyszeri lakhatási támogatást igényelhet. A szilveszterig tartó Seehofer-féle új program ezeket az összegeket emeli meg 1000 euróval egy személy, és 3000 euróval egy komplett család esetén.

A plakátokon hirdetett honlap országonként azt is listázza, hol milyen programokra, szervezetekre számíthatnak a Németországból visszatérők: különféle, a hazaút költségeit is álló programok, és az otthoni társadalomba való újrabeilleszkedést segítő akciók vannak itt. A német állam ezen felül biztosít egy ingyenes tanácsadást is ezeknek az embereknek – állami szervezetnél, civil szervezetnél vagy nemzetközi segélyszervezet helyi lerakatánál is érdeklődhet arról, érdemes-e egyáltalán visszatérnie, milyen lehetőségekre és támogatásokra számíthat ott. A honlapon külön hangsúlyozzák:

a beszélgetésen való részvétel nem kötelezi őt arra, hogy visszatérjen oda, ahonnan Németországba érkezett, és menedékkérelmének elbírásálára sincs hatással.

A német Zöldek szerint a félmillió euróba, azaz nagyjából 160 millió forintba kerülő kampány cinikus, és hangulatában egy szezonzáró leértékelős akciós hirdetésre emlékeztet. Konstantin von Notz, a párt Bundestag-beli frakcióvezető-helyettese szerint a belügyi tárca ezzel próbálja elfedni az eddigi alacsony számokat a menedékkérők önkéntes hazatérését illetően. A plakátok egy főként  muszlimok által szerkesztett német vicclap érdeklődését is felkeltették (ez az a vicclap, amelynek az egyik álhírét komolynak állította be a magyar közmédia): ők olyan paródiákat készítettek az akciónak, amin olyan feliratok vannak, mint hogy „a te országod, a mi fegyvereink”, vagy hogy „pénzzel pótoljuk az emberséget”.

2016-ban a Németországban tartózkodó menedékkérők közül 54 ezren éltek az önkéntes hazatérés lehetőségével.

FOTÓ: Florence Badetti / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek