+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 20. kedd, 12:41
Egyévnyi lakbért fizet nekik a német állam, ha december 31-ig jelzik, hogy önként visszatérnének oda, ahonnan jöttek.

November közepe óta számos német nagyvárosban láthatóak a német belügyminisztérium óriásplakátjai, amelyekben arra kérik az ott tartózkodó menedékkérőket, hogy menjenek vissza önként származási országukba, és építsék ott a jövőjüket.

 

 

A bajor CSU-s Horst Seehofer vezette belügyi tárca a plakátokon reklámozott, angol, orosz, német, francia, albán, szerb, arab, fárszi és pastu nyelven elérhető visszatérős honlapja szerint

 

aki idén december 31-ig jelzi náluk, hogy részt venne a programban, és visszatérne hazájába, annak tizenkét hónapon át fizetné az ottani lakbérét és rezsijét a német állam.

 

A jobboldali, bevándorlásellenes AfD párt nézetvilágához közel álló Junge Freiheit hetilap összesítése szerint egy hazájába Németországból önként visszatérő 12 éven felüli menedékkérő az útiköltségeken felül eleve kap 1200 eurót a német államtól azért, hogy újrakezdje otthoni életét. Amennyiben olyan emberről van szó, akinek menedékkérelmét a német állam elutasította, ez a támogatás már csak 800 eurós. Amennyiben egy egész család dönt úgy, hogy visszaköltözik a hazájába, a német államnál maximum 2000 eurós plusz egyszeri lakhatási támogatást igényelhet. A szilveszterig tartó Seehofer-féle új program ezeket az összegeket emeli meg 1000 euróval egy személy, és 3000 euróval egy komplett család esetén.

 

A plakátokon hirdetett honlap országonként azt is listázza, hol milyen programokra, szervezetekre számíthatnak a Németországból visszatérők: különféle, a hazaút költségeit is álló programok, és az otthoni társadalomba való újrabeilleszkedést segítő akciók vannak itt. A német állam ezen felül biztosít egy ingyenes tanácsadást is ezeknek az embereknek – állami szervezetnél, civil szervezetnél vagy nemzetközi segélyszervezet helyi lerakatánál is érdeklődhet arról, érdemes-e egyáltalán visszatérnie, milyen lehetőségekre és támogatásokra számíthat ott. A honlapon külön hangsúlyozzák:

 

a beszélgetésen való részvétel nem kötelezi őt arra, hogy visszatérjen oda, ahonnan Németországba érkezett, és menedékkérelmének elbírásálára sincs hatással.

 

A német Zöldek szerint a félmillió euróba, azaz nagyjából 160 millió forintba kerülő kampány cinikus, és hangulatában egy szezonzáró leértékelős akciós hirdetésre emlékeztet. Konstantin von Notz, a párt Bundestag-beli frakcióvezető-helyettese szerint a belügyi tárca ezzel próbálja elfedni az eddigi alacsony számokat a menedékkérők önkéntes hazatérését illetően. A plakátok egy főként  muszlimok által szerkesztett német vicclap érdeklődését is felkeltették (ez az a vicclap, amelynek az egyik álhírét komolynak állította be a magyar közmédia): ők olyan paródiákat készítettek az akciónak, amin olyan feliratok vannak, mint hogy „a te országod, a mi fegyvereink”, vagy hogy „pénzzel pótoljuk az emberséget”.

 

2016-ban a Németországban tartózkodó menedékkérők közül 54 ezren éltek az önkéntes hazatérés lehetőségével.

 

FOTÓ: Florence Badetti / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás