+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. november 19. hétfő, 13:08
Fenntartásokkal kezeli Toroczkai László a macedón exminiszterelnök ügyét, hiszen „láttunk már olyat, hogy valakit politikai okokból üldöztek”. A Mi Hazánk Mozgalom vezetőjét nem érdekli, ha fideszbérencezik őket, szerinte sokkal fontosabb dolgok vannak Gruevszki menekülésénél. Ők pedig a fontos dolgokkal foglalkoznak, úgyhogy sokadikként ők is elindítanak egy korrupcióellenes aláírásgyűjtést.
„Egyelőre semmilyen álláspontunk nincs a Gruevszki-ügyben, még nem foglalkoztunk a kérdéssel”

 

– így válaszolt Toroczkai László az Azonnali kérdésére, hogy a többi ellenzéki párttal ellentétben miért nem nyilvánultak még meg a Macedóniából megszökött egykori exelnökkel kapcsolatban, akit korrupció miatt köröznek hazájában és rejtélyes körülmények között Magyarországva érkezve hazánkban adhatott be menedékjogi kérelmet.

 

A Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke arról beszélt: véleményüket a kellő információk begyűjtése után fogják kialakítani a keddi elnökségi ülésük után.

 

„Láttunk már olyat, hogy valakit politikai okokból üldöztek” – mondta Toroczkai

 

hozzátéve, hogy pont ő volt az, akit 2006 és 2010 között az akkor fennálló baloldali kormány „mindenféle koncepciós és egyéb ügyekkel próbált perbe fogni, sikertelenül”.

 

„Ezért fenntartásokkal és óvatosan kezelem ezt az ügyet” – mondta. „Ugyanakkor az is tény, hogy Magyarországról kezd egy olyan kép kialakulni, hogy korrupciós bűncselekményeket itt meg lehet úszni. Ez viszont nagyon rossz.”

 

Felvetésünkre elmondta,

 

az ügyet nem lehet keverni a bevándorlás elleni harccal, nem ugyanaz a migráció kérdése, minthogy egy macedón politikus bejött Magyarországra. Ettől függetlenül ő nem mondja, hogy nem kell elítélni a kormányt ebben az ügyben, csak ők egyelőre nem foglalkoztak vele.

 

Hozzátette: ő nem főállású pártelnök, mint politikai versenytársai, „akik ráérnek minden olyan üggyel foglalkozni, ami a magyar emberek számára nem olyan fontos”, hiszen ő Ásotthalom polgármestere is. „Én azt gondolom, hogy ez az ügy egyáltalán nem olyan fontos, hogy nekem azonnal az első pillanatban reagálnom kellett volna, vagy akár a pártunknak”.

 

A kérdésre, hogy a Mi Hazánkat gyakran éri az a kritika, hogy valójában a Fidesz bérencei, erre most pont ők hallgatnak az ügyben, úgy reagált: „Mi mindig a nemzet érdekeit helyezzük első helyre. Az, hogy politikai ellenfeleink ennek kapcsán milyen rágalmakkal és vádakkal illetnek minket, például azzal, hogy fideszbérencek vagyunk, az engem nem érdekel. Mi tesszük azt, amit a lelkiismeretünk diktál.”


„Szerintem százezerszer fontosabb ügyek vannak ma Magyarországon, amik a magyar embereket érintik, mint Gruevszki kérdése”

 

– folytatta Toroczkai.

 

Példaként említette, hogy holnap fog bejelenteni egy korrupcióellenes aláírásgyűjtést, aminek célja, hogy egy a kormánytól és Polt Pétertől független magyar korrupcióellenes ügyészség jöjjön létre. A szervezet részben román mintára jönne létre, és az Európai Ügyészséghez való csatlakozással ellentétben nem sértené a nemzeti szuverenitást. Az aláírásgyűjtés egyébként más témákkal is fog foglalkozni, ám ezek részleteit Toroczkai holnap fogja ismertetni.

 

FOTÓ: Toroczkai László / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás