Toroczkai eddig nem ért rá Gruevszkivel foglalkozni

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.19. 13:08

Fenntartásokkal kezeli Toroczkai László a macedón exminiszterelnök ügyét, hiszen „láttunk már olyat, hogy valakit politikai okokból üldöztek”. A Mi Hazánk Mozgalom vezetőjét nem érdekli, ha fideszbérencezik őket, szerinte sokkal fontosabb dolgok vannak Gruevszki menekülésénél. Ők pedig a fontos dolgokkal foglalkoznak, úgyhogy sokadikként ők is elindítanak egy korrupcióellenes aláírásgyűjtést.

Toroczkai eddig nem ért rá Gruevszkivel foglalkozni
„Egyelőre semmilyen álláspontunk nincs a Gruevszki-ügyben, még nem foglalkoztunk a kérdéssel”

– így válaszolt Toroczkai László az Azonnali kérdésére, hogy a többi ellenzéki párttal ellentétben miért nem nyilvánultak még meg a Macedóniából megszökött egykori exelnökkel kapcsolatban, akit korrupció miatt köröznek hazájában és rejtélyes körülmények között Magyarországva érkezve hazánkban adhatott be menedékjogi kérelmet.

A Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke arról beszélt: véleményüket a kellő információk begyűjtése után fogják kialakítani a keddi elnökségi ülésük után.

„Láttunk már olyat, hogy valakit politikai okokból üldöztek” – mondta Toroczkai

hozzátéve, hogy pont ő volt az, akit 2006 és 2010 között az akkor fennálló baloldali kormány „mindenféle koncepciós és egyéb ügyekkel próbált perbe fogni, sikertelenül”.

„Ezért fenntartásokkal és óvatosan kezelem ezt az ügyet” – mondta. „Ugyanakkor az is tény, hogy Magyarországról kezd egy olyan kép kialakulni, hogy korrupciós bűncselekményeket itt meg lehet úszni. Ez viszont nagyon rossz.”

Felvetésünkre elmondta,

az ügyet nem lehet keverni a bevándorlás elleni harccal, nem ugyanaz a migráció kérdése, minthogy egy macedón politikus bejött Magyarországra. Ettől függetlenül ő nem mondja, hogy nem kell elítélni a kormányt ebben az ügyben, csak ők egyelőre nem foglalkoztak vele.

Hozzátette: ő nem főállású pártelnök, mint politikai versenytársai, „akik ráérnek minden olyan üggyel foglalkozni, ami a magyar emberek számára nem olyan fontos”, hiszen ő Ásotthalom polgármestere is. „Én azt gondolom, hogy ez az ügy egyáltalán nem olyan fontos, hogy nekem azonnal az első pillanatban reagálnom kellett volna, vagy akár a pártunknak”.

A kérdésre, hogy a Mi Hazánkat gyakran éri az a kritika, hogy valójában a Fidesz bérencei, erre most pont ők hallgatnak az ügyben, úgy reagált: „Mi mindig a nemzet érdekeit helyezzük első helyre. Az, hogy politikai ellenfeleink ennek kapcsán milyen rágalmakkal és vádakkal illetnek minket, például azzal, hogy fideszbérencek vagyunk, az engem nem érdekel. Mi tesszük azt, amit a lelkiismeretünk diktál.”


„Szerintem százezerszer fontosabb ügyek vannak ma Magyarországon, amik a magyar embereket érintik, mint Gruevszki kérdése”

– folytatta Toroczkai.

Példaként említette, hogy holnap fog bejelenteni egy korrupcióellenes aláírásgyűjtést, aminek célja, hogy egy a kormánytól és Polt Pétertől független magyar korrupcióellenes ügyészség jöjjön létre. A szervezet részben román mintára jönne létre, és az Európai Ügyészséghez való csatlakozással ellentétben nem sértené a nemzeti szuverenitást. Az aláírásgyűjtés egyébként más témákkal is fog foglalkozni, ám ezek részleteit Toroczkai holnap fogja ismertetni.

FOTÓ: Toroczkai László / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek