EP-választás 2019: a Fidesz és a Jobbik erősödne, az LMP be se jutna

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.19. 08:47

Küszöbön állhat az újabb kétharmados Fidesz siker: a 21 EP-képviselői helyből 14-et vinnének a Politico legfrissebb mandátumbecslése szerint.

EP-választás 2019: a Fidesz és a Jobbik erősödne, az LMP be se jutna

Az európai parlamenti képviselői helyek kétharmadát viheti a Fidesz-KDNP a jövő évi EP-választáson – derül ki a Politico legfrissebb, novemberi 12-i mandátumbecsléséből. A Politico az EP-választások közeledtével tagországokra szabottan próbálja előre jelezni a várható eredményeket, a Magyarországról szóló oldaluk itt található.

A Politico eredményeinek értelmezéséhez érdemes felidézni a 2014-es választási eredményeket. Magyarország összesen 21 képviselőt delegálhat az EP-be, akkor közel 29 százalékos részvétel mellett az alábbi eredmények születtek:

+ Fidesz-KDNP: 12 képviselő
+ Jobbik: 3 képviselő
+ MSZP: 2 képviselő
+ DK: 2 képviselő
+ Együtt-PM: 1 képviselő
+ LMP: 1 képviselő


Ehhez képest a Politico szerint ha ugyanakkorra lenne a részvételi arány 2019-ben, mint az előző EP-választáson, akkor most így alakulnának a képviselői helyek:

+ Fidesz-KDNP: 14 képviselő
+ Jobbik: 4 képviselő
+ MSZP: 2 képviselő
+ DK: 1 képviselő

Vagyis az előrejelzés szerint egyetlen képviselő sem jutna be az LMP-től, a Momentumtól, a Kétfarkú Kutyapárttól, de a Mi Hazánk Mozgalomtól se.

Rossz hír lehet a Liberálisoknak, hogy ők még csak fel sem tűnnek a Politico becslésében (pedig ugye már a pár hónapja alakult Mi Hazánkot igen), igaz, az Azonnalinak múlt héten még nem tudta a párt megmondani, hogy egyáltalán elindulnak-e a jövő évi EP-választáson.

A Politico helyi közvélemény-kutatások eredményeit aggregálja, majd ezekből egy algoritmus szerint készíti el mandátumbecslését.

FOTÓ: Wikipédia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek