Brexit-vétóval fenyeget Spanyolország

2018.11.19. 19:45

Még több biztosítékot akarnak Gibraltár ügyében, mielőtt támogatnák a megállapodást.

Brexit-vétóval fenyeget Spanyolország

Nem várt nehézségek hátráltathatják, hogy Theresa May brit kormányfő és az Európai Unió többi tagállamának vezetője aláírja az Egyesült Királyság EU-kilépéséről szóló megállapodást. A spanyol kormány ugyanis bejelentette, hogy tartózkodnak a kemény politikai csaták után megszületett alku támogatásától, amennyiben nem foglalják bele a dokumentumba, hogy Gibraltár jövőjéről kétoldalú tárgyalások döntsenek London és Madrid között – adta hírül a Guardian.

Josep Borell spanyol külügyminiszter szerint

a megállapodás szövege nem elég egyértelmű a tekintetben, hogy az EU és az Egyesült Királyság brexit utáni kapcsolatairól szóló tárgyalások elkülönülnek Gibraltár ügyétől.

„Amíg ez nem tisztázott, nem tudjuk támogatni a megállapodást” – jelentette ki a tárcavezető.

Gibraltár a spanyol örökösödési háborút követően került brit fennhatóság alá a 18. század elején. A spanyol állam azóta is igényt formál a stratégiai fontosságú területre, melyet a mediterráneum nyugati kapujának tartanak.

A madridi fenyegetések ellenére a sajtónak nyilatkozó uniós tisztviselők magabiztosan állították, hogy rá fogják tudni venni a spanyolokat az alku támogatására. Theresa May brit miniszterelnöknek mindenesetre nincs könnyű dolga: nem elég, hogy otthon is szinte lehetetlennek látszó küldetés előtt áll, hogy átvigye a megállapodás tervezetét a parlamenten, de még más tagállami vétójával is számolnia kell.

FOTÓ: Instagram / Jack Newton

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek