+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. november 19. hétfő, 19:45
Még több biztosítékot akarnak Gibraltár ügyében, mielőtt támogatnák a megállapodást.

Nem várt nehézségek hátráltathatják, hogy Theresa May brit kormányfő és az Európai Unió többi tagállamának vezetője aláírja az Egyesült Királyság EU-kilépéséről szóló megállapodást. A spanyol kormány ugyanis bejelentette, hogy tartózkodnak a kemény politikai csaták után megszületett alku támogatásától, amennyiben nem foglalják bele a dokumentumba, hogy Gibraltár jövőjéről kétoldalú tárgyalások döntsenek London és Madrid között – adta hírül a Guardian.

 

Josep Borell spanyol külügyminiszter szerint

 

a megállapodás szövege nem elég egyértelmű a tekintetben, hogy az EU és az Egyesült Királyság brexit utáni kapcsolatairól szóló tárgyalások elkülönülnek Gibraltár ügyétől.

 

„Amíg ez nem tisztázott, nem tudjuk támogatni a megállapodást” – jelentette ki a tárcavezető.

 

Gibraltár a spanyol örökösödési háborút követően került brit fennhatóság alá a 18. század elején. A spanyol állam azóta is igényt formál a stratégiai fontosságú területre, melyet a mediterráneum nyugati kapujának tartanak.

 

A madridi fenyegetések ellenére a sajtónak nyilatkozó uniós tisztviselők magabiztosan állították, hogy rá fogják tudni venni a spanyolokat az alku támogatására. Theresa May brit miniszterelnöknek mindenesetre nincs könnyű dolga: nem elég, hogy otthon is szinte lehetetlennek látszó küldetés előtt áll, hogy átvigye a megállapodás tervezetét a parlamenten, de még más tagállami vétójával is számolnia kell.

 

FOTÓ: Instagram / Jack Newton

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás