+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. november 19. hétfő, 19:45
Még több biztosítékot akarnak Gibraltár ügyében, mielőtt támogatnák a megállapodást.

Nem várt nehézségek hátráltathatják, hogy Theresa May brit kormányfő és az Európai Unió többi tagállamának vezetője aláírja az Egyesült Királyság EU-kilépéséről szóló megállapodást. A spanyol kormány ugyanis bejelentette, hogy tartózkodnak a kemény politikai csaták után megszületett alku támogatásától, amennyiben nem foglalják bele a dokumentumba, hogy Gibraltár jövőjéről kétoldalú tárgyalások döntsenek London és Madrid között – adta hírül a Guardian.

 

Josep Borell spanyol külügyminiszter szerint

 

a megállapodás szövege nem elég egyértelmű a tekintetben, hogy az EU és az Egyesült Királyság brexit utáni kapcsolatairól szóló tárgyalások elkülönülnek Gibraltár ügyétől.

 

„Amíg ez nem tisztázott, nem tudjuk támogatni a megállapodást” – jelentette ki a tárcavezető.

 

Gibraltár a spanyol örökösödési háborút követően került brit fennhatóság alá a 18. század elején. A spanyol állam azóta is igényt formál a stratégiai fontosságú területre, melyet a mediterráneum nyugati kapujának tartanak.

 

A madridi fenyegetések ellenére a sajtónak nyilatkozó uniós tisztviselők magabiztosan állították, hogy rá fogják tudni venni a spanyolokat az alku támogatására. Theresa May brit miniszterelnöknek mindenesetre nincs könnyű dolga: nem elég, hogy otthon is szinte lehetetlennek látszó küldetés előtt áll, hogy átvigye a megállapodás tervezetét a parlamenten, de még más tagállami vétójával is számolnia kell.

 

FOTÓ: Instagram / Jack Newton

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás